Treva nadalenca mentre la batalla entre Foment i Cecot continua oberta

Les dues patronals deixen pel gener la primera trobada per intentar posar fi al conflicte | Joan Pujol, el secretari general de la patronal catalana, pot ser determinant en la resolució de la crisi

Joan Pujol, a l'esquerra, i Joaquim Gay de Montellà, presdient de Foment del Treball
Joan Pujol, a l'esquerra, i Joaquim Gay de Montellà, presdient de Foment del Treball | Foment del Treball
14 de desembre del 2016
Actualitzat el 15 de desembre a les 12:57h

Joan Pujol i Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball. Foto: Foment
 

Dilluns passat, la junta directiva de Foment va decidir donar un temps a la negociació amb la Cecot, la patronal del Vallès amb la qual manté un greu conflicte. Joaquim Gay de Montellà, president de Foment, va proposar una suspensió d'un any per a la Cecot, però finalment es va decidir formar una comissió de sis persones –tres per cada entitat- que han d’intentar desentrellar la crisi entre les dues patronals. Però la ferida resta oberta. Des de Foment s’exigeix que la Cecot defineixi clarament quin és el seu camp territorial d’actuació. Des de l’organització terrassenca es mostren molt crítics amb l’actuació de Foment, que consideren que no és capaç de liderar els sectors més dinàmics de l’empresariat.

A l’acabar la reunió de la junta directiva, el vespre de dilluns, el president de la Cecot, Antoni Abad, i el vicepresident de Foment Joan Castells i el seu secretari general, Joan Pujol, van decidir que la primera trobada de la comissió es produiria el proper gener. Era una manera de refredar una crisi que els darrers dies havia estat a punt de fer saltar pels aires la cohesió de l’empresariat català.   

Que les coses continuen tenses queda clar entrant al web de Foment, on hi ha penjat el comunicat emès per la corporació patronal sota el títol “Termini de trenta dies perquè la Cecot rectifiqui”, un plantejament d’ultimàtum que no ha agradat a Terrassa. En la nota, que és concisa, es diu que “la junta de Foment ha acordat obrir un termini d’un mes perquè Cecot rectifiqui l’abast territorial de la seva activitat. Si en el termini d’un mes no hi ha acord, un informe jurídic sotmetrà a l’acord de la junta directiva la proposta de baixa de la Cecot”.

Segons ha pogut saber NacióDigital, en les dues organitzacions hi ha persones de pes que faran els possibles per evitar una ruptura que és vista com “un greu error” per molts dirigents empresarials. La figura de Joan Pujol, secretari general de Foment, que condueix la maquinària de la casa amb fermesa i mà esquerra i que ja havia estat el principal col·laborador de Joan Rosell –expresident de Foment i ara cap de la Ceoe-, és considerada essencial per una sortida no traumàtica a la situació.  
 
Arxivat a