La resolució de Junts pel Sí i CSQEP manté viva la via del referèndum

L'acord impulsat pels "comuns" no està recorregut pel TC i defensa la celebració d'una votació que tingui efectes jurídics i sigui reconeguda internacionalment | Coscubiela reclama a Puigdemont que adapti l'estratègia a aquesta resolució, que va rebre més vots i aporta "més garanties de viabilitat política i jurídica"

Diputats de JxSí, CSQEP i la CUP, en una imatge d'arxiu
Diputats de JxSí, CSQEP i la CUP, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:46h
Si una cosa han après els partits sobiranistes en els darrers anys és que sempre s'ha de tenir un pla B i explorar qualsevol escletxa que pugui donar sortida als seus plans. Ara, amb la resolució de Junts pel Sí i la CUP per celebrar un referèndum el setembre del 2017 també suspesa pel Tribunal Constitucional, el sobiranisme segueix tenint un as sota la màniga que, paradoxes del moment, no la van posar sobre la taula els partits independentistes sinó el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot. La confluència d'esquerres liderada per Lluís Rabell també va presentar una resolució sobre el referèndum el passat 6 d'octubre que va ser aprovada amb el suport de Junts pel Sí i l'abstenció de la CUP i que es manté viva perquè no ha estat recorreguda al TC. L'acord aposta per un referèndum que "tingui efectes jurídics" i reconeixement internacional i no explicita que hagi de ser "pactat", tot i que del redactat es desprèn que caldria una negociació amb el govern espanyol. 

De fet, en base a la vigència d'aquesta resolució, CSQEP va defensar que els pressupostos del 2017 podien contenir una partida que fes referència a la celebració d'una consulta encara que la confluència presentarà una esmena a la totalitat perquè consideren que els comptes tenen un "dèficit social".

Una cimera amb empara del text vigent

Que els partits sobiranistes es poden aixoplugar en la resolució aprovada a instàncies del grup liderat per Rabell ja va ser un camí que va apuntar el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, en una entrevista a TV3 a principis de mes. Turull va assegurar que el Govern es podia acollir a aquesta resolució per seguir impulsant el seu pla i, de fet, la celebració de la cimera del 23 de desembre s'empara en la vigència d'aquesta resolució que va obtenir més suport que no l'aprovada per Junts pel Sí i la CUP.

Així mateix, Turull ha tornat a insistir aquest dimecres que la convocatòria respon a una resolució que no ha estat qüestionada. En aquest sentit, malgrat que la cimera està prevista explícitament en el text de Junts pel Sí i la CUP que sí que ha estat suspès, l'alternatiu impulsat pels "comuns" també fa referència -no tan directa- a la col·laboració entre forces polítiques i socials entorn al referèndum i a la necessitat d'enfortir aquestes sinèrgies, motiu pel qual podria ser una via per buscar aquesta empara per celebrar la reunió.

Coscubiela reclama un canvi de rumb en base a la seva resolució

En tot cas, el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, ja ha tret pit de la seva resolució i, per bé que ha tornat a rebutjar "la judicialització de la política", ha destacat que el seu text "adquireix ara tota la centralitat política i valor estratègic", ja que continua "plenament vigent". Per això, ha demanat a Carles Puigdemont que "sàpiga llegir la situació" i adapti l'estratègia a la resolució "que ha demostrat més capacitat de consens" -ja que va rebre més un vot favorable més que el text suspès- i aporta "més garanties de viabilitat política i jurídica". Aquest serà un dels missatges que traslladarà a la cimera del dia 23, la convocatòria a la qual, assegura, encara no ha rebut formalment.

Tot i això, tant Junts pel Sí com la CUP ja han avançat que la suspensió del TC no fa variar els seus plans i mantindran el full de ruta cap al referèndum tal com l'havien dissenyat.