Rigol, Benach i De Gispert, a Forcadell: «Jo hagués fet el mateix»

Els tres expresidents del Parlament criden a donar suport a la seva actual successora i recorden que la cambra no va ser creada per la Constitució | Les entitats sobiranistes subratllen que les actuacions del TC no aconseguiran aturar el referèndum

Forcadell amb els tres expresidents del Parlament
Forcadell amb els tres expresidents del Parlament | Parlament
14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:12h
Clar i directe suport dels últims tres presidents del Parlament a la seva actual successora al capdavant de la institució, Carme Forcadell. "Jo hagués fet el mateix", han exclamat tant Joan Rigol, com Ernest Benach i Núria de Gispert, aquest dimecres, tot just dos dies abans que Forcadell declari al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per haver permès el debat i votació de les conclusions de la comissió del procés constituent, en contra del que li havia exigit el Tribunal Constitucional (TC). Davant d'aquest fet, l'ANC, Òmnium, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han convocat concentracions als ajuntaments per dijous i un acompanyament de càrrecs institucionals a la presidenta del Parlament camí a declarar -amb la presència del Govern en ple-, unes accions a les quals els seus predecessors també han cridat a participar.

Així, Rigol ha defensat que "el Parlament és la veu del poble català, sobirà i democràtic", i ha subratllat que, com el Govern, és previ a la Constitució, motiu pel qual no és un dret atorgat per la carta magna espanyola. Benach, al seu torn, ha destacat que Forcadell representa tant les institucions com la societat civil i ha subratllat que "aquest país té futur a partir de la dignitat" i accions com les de permetre el debat cal fer-les per homenatjar "la memòria dels que ens han precedit", citant exemples com Lluís Companys, primer president del Parlament durant la segona República. Finalment, De Gispert ha recordat en aquesta línia que va ser Francesc Macià qui va fer posar les quatre barres a la cambra catalana fa 85 anys, fet que evidencia la tradició de la institució.

En una roda de premsa que ha tingut lloc precisament davant del Parlament, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha titllat de fet "greu i intolerable" que es vulgui jutjar la segona institució del país, el qual tindrà "resposta" al carrer. Per això, ha reiterat la "crida a la serenor i a la fermesa" i a "la mobilització permanent" que ja va fer el 13 de novembre, en la massiva concentració contra la judicialització de la política, i ha tornat a destacar que "la unitat és la màxima garantia per aconseguir la República catalana". Igualment, ha denunciat que, a l'Estat, "s'està vulnerant sistemàticament el dret a la llibertat d'expressió" i ha instat a no cedir en "la defensa de la llibertat i la justícia a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans".
 

Expresidents del Parlament i dirigents de les entitats sobiranistes, davant del Parlament. Foto: Roger Tugas


El TC no aturarà el referèndum

Paral·lelament a la roda de premsa, el TC suspenia les resolucions sobre el referèndum aprovades en el debat de política general. Per això, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha alertat que l'alt tribunal "no aconseguirà aturar la voluntat majoritària del país", i en referència al referèndum, ha afegit: "Tenim l'horitzó democràtic a tocar, serà davant les urnes que els ciutadans s'expressaran".

Igualment, Sànchez ha instat l'estat espanyol a reflexionar pel fet de situar-se al capdavant dels estats que hauran portat a judici el president d'un govern i el d'un parlament, en referència a Artur Mas i a Forcadell, i ha demanat també als magistrats que rumiïn bé la seva actuació i arxivin el cas directament. Tot i això, no s'ha volgut mullar sobre si aquest judici i la seva resposta hauran de ser tractats en la cimera del dia 23 sobre el referèndum, però ha aventurat que tindrà un recorregut ampli, tant pel que fa al temps com a la transersalitat dels suports.

Així mateix, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha lamentat que, amb Forcadell als tribunals, "s'està jutjant tot un poble" i ha cridat també a la unitat dels sobiranistes i dels demòcrates per defensar les institucions. El president de l'ACM, Miquel Buch, ha apuntat que "s'està qüestionant la presidenta del Parlament per permetre el debat, el qual és l'oxigen de la democràcia" i, després de recordar que l'Estat evita que els ajuntaments decideixin si volen destinar més recursos a polítiques socials, ha avisat: "Demà potser ens coartaran les llibertats individuals".