El PSC denuncia que el Govern està «desatenent» el món local

Els alcaldes socialistes exigeixen que es resolgui "el dèficit històric de finançament dels ens locals”

13 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:48h

Els alcaldes del PSC, reunits aquest dimart amb el grup socialista al Parlament. Foto: PSC


En plena tempesta política per l'estripada de fotos del rei protagonitzada pels diputats de la CUP, el PSC intenta mantenir-se al marge dels conflictes fruit del procés per centrar-se en la seva pròpia agenda, que considera que en aquests moments ha de pivotar en el debat del projecte de pressupostos que es celebrarà la setmana que ve al Parlament. Amb aquest objectiu, els alcaldes socialistes s'han reunit aquest dimarts amb el seu grup parlamentari per posar sobre la taula quines esmenes s'han de presentar per donar resposta a les necessitats en l'àmbit local. Tots han coincidit en el diagnòstic i han denunciat que el Govern està "desatenent" el món local, que sovint s'ha de fer càrrec de pagaments que haurien de sortir de la tresoreria de la Generalitat.

Els alcaldes socialistes exigeixen que es resolgui "el dèficit històric de finançament dels ens locals". L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet i secretària de Política Municipal del PSC, Núria Parlon, ha fet un memorial de greuges sobre els serveis que a hores d'ara s'estan assumint des dels consistoris quan hauria de ser la Generalitat la responsable de les inversions. Com a exemple ha citat les mesures per fer front a la pobresa residencial d'aquells veïns que no poden afrontar el pagament dels subministraments d'aigua, de llum o de gas a casa seva o bé les inversions que cal fer pel manteniment dels centres educatius i de les infraestructures o per crear places residencials per a gent gran. "Estem assumint part dels costos socials vinculats al combat contra la pobresa a la vegada que fem front a les inversions perquè l'espai públic no es deteriori", ha denunciat Parlon.

Pla per fer front a l'emergència habitacional

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha afegit que la situació s'agreuja tenint en compte que s'han reduït els recursos del fons de cooperació local. Per fer front a la situació d'emergència habitacional, Granados ha explicat que ha prosperat una esmena socialista que s'incorpora a la llei que s'ha de debatre la setmana que ve en la qual es preveu la creació d'una figura professional específica per fer els informes sobre les famílies que corren el risc de ser desnonades a través d'un contracte programa amb el departament de benestar social. Pel que fa als lloguers abusius, la dirigent socialista ha recordat que el dictamen de la llei estableix que s'estudiarà de quina manera s'afronta aquesta problemàtica procurant cenyir-se al marc competencial per esquivar que la llei acabi recorreguda al Tribunal Constitucional.