Foment frena l'ofensiva de Gay de Montellà contra Cecot i li dóna més temps

Es formarà una comissió paritària de sis persones per buscar una solució a la crisi en un mes | El president de Foment havia anunciat que proposaria la suspensió de la patronal terrassenca durant un any

12 de desembre del 2016
Actualitzat el 13 de desembre a les 7:25h

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball. Foto: ACN


Hi ha hagut un important canvi de guió en la llarga crisi que protagonitzen Foment del Treball i la Cecot. Foment no expulsarà ni suspendrà la patronal vallesana... de moment. Tot estava previst perquè fos així aquesta tarda. Aquest matí, Joaquim Gay de Montellà ha anunciat davant els mitjans de comunicació que proposaria la suspensió d'un any a la Cecot. La comissió executiva s'havia de reunir a primera hora de la tarda i semblava un pur tràmit abans de la junta directiva, que seria la que avalaria Gay de Montellà. Tot seguit, l'assemblea general, convocada a les sis de la tarda, ratificaria la decisió.

Però les coses han anat d'una altra manera. Segons fonts empresarials, els membres de la junta han quedat sorpresos quan Gay de Montellà ha començat la reunió i ha dit que la comissió executiva optava per no suspendre la Cecot. Sembla que dins de Foment, alguns membres de la direcció s'han adonat de la magnitud de la trencadissa i han optat per donar més temps a la diplomàcia. Antoni Abad, president de la Cecot, que ja portava preparat el discurs de resposta al "càstig", ha hagut de canviar també el guió.

D'aquesta manera, la junta de l’organització empresarial ha decidit proposar a l’assemblea –reunida en aquests moments- la constitució d’una comissió formada per sis persones –designades tres per cada una de les dues entitats enfrontades- amb l’objectiu de trobar una sortida a l’actual conflicte, que ha suposat una trencadissa en el si de la patronal catalana.

La crisi dóna així un gir, però no està resolta. La comissió dels sis ha d'intentar resoldre la crisi en el termini d'un mes. Un sector “dur” reclama de fa temps l’expulsió de la Cecot sense més. En un moment de la reunió d'avui, un dels vicepresidents, Joan Castells, ha arribat a mostrar una carta enviada per la Cecot a empreses de Barcelona per suggerir-li que s'adherís a la patronal vallesana. Això ha estat un dels exemples que han fet que sectors de Foment considerin deslleial a la Cecot. Però avui, Abad ha insistit en la fidelitat de la seva organització a Foment i s'ha queixat de possibles errors en el procediment que podia dur a la suspensió.

Altres intervinents han estat l'hoteler Joan Gaspart, qui ha fet una crida al diàleg i a resoldre el conflicte, però també reclamant que la Cecot aclareixi la seva actuació en el territori. Joan Granados, un altre vocal, ha parlat en termes de simpatia per la patronal vallesana, però quan ha intentat entrar en el tema del procés català, li han dit que allò no tocava.

Pel que fa a la comissió pacificadora, dels tres noms que designarà Foment dos seran els de Joan Pujol, el poderós secretari general de la casa, i el de l'esmentat Castells. De moment, Foment ha corregit el tir de Gay de Montellà, però la crisi no està tancada.