El Parlament obrirà el meló de les reformes fiscals una setmana abans de tramitar els pressupostos

Lluís Salvadó compareixerà a la comissió d'Economia per explicar els estudis del Govern sobre possibles modificacions en els impostos de l'IRPF, successions i patrimoni | Donarà compliment a un mandat del ple de la pobresa i dispararà el tret de sortida a un dels debats més complexos que acompanyaran els comptes

El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en la comissió d'Economia.
El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en la comissió d'Economia. | Parlament de Catalunya
07 de desembre del 2016
Actualitzat el 09 de desembre a les 9:56h
El fet que la carpeta pressupostària sobre la fiscalitat no estava ni de bon tros resolta en els pressupostos del 2017 era un fet ben conegut per a tots. Malgrat que la CUP hagi anunciat que facilitarà la tramitació del projecte del Govern el 20 de desembre, també ha deixat clar que el seu aval definitiu no està ni de bon tros garantit i els seus negociadors segueixen reclamant una major pressió fiscal a les rendes altes. Tot i això, semblava que el meló s'obriria durant el debat parlamentari els comptes, però finalment no serà així. I és que, segons ha aparegut publicat a l'agenda del web del Parlament, el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, assistirà dimecres vinent a la comissió d'Economia i Hisenda de la cambra catalana per explicar "les possibles reformes de l'impost sobre la renda de les persones físiques, l'impost sobre successions i donacions i l'impost sobre el patrimoni" que ha analitzat el Govern.

Aquesta compareixença ha de servir per complir amb un mandat parlamentari del ple de la pobresa del març que instava el Govern a "estudiar la implementació de noves figures fiscals, i millora de les ja existents com l'impost de successions, impost de patrimoni, tram autonòmic de l'IRPF, entre d'altres, que permetin incrementar els nivells d'ingressos i garanteixin una major progressivitat en el sistema", una demanda aprovada amb els vots de Junts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, l'oposició del PP i l'abstenció de C's.

Va ser precisament arran d'aquesta resolució que, segons ha pogut saber NacióDigital, l'executiu català va elaborar informes sobre possibles reformes fiscals dels grans tributs sobre els quals pot legislar i que seran presentats dimecres vinent. De fet, una part del que feia referència a l'impost a la renda, i que veia factible apujar-lo a les rendes altes per reduir-lo a les rendes baixes, ja va veure la llum just abans de presentar-se el projecte de pressupostos del 2016 -que no incloïa cap modificació en aquesta línia-, fet que va fer xocar CDC i ERC al si del Govern. Tot i això, la major part dels estudis, que també analitzen la resta de tributs, encara no s'han fet públics.

Possibles divisions al si del Govern

De fet, la compareixença de Salvadó va ser aprovada per la comissió d'Economia i Hisenda el 25 de juliol, tot i que encara no se n'havia fixat una data. El fet que les explicacions arribin una setmana abans de la tramitació dels pressupostos respon a la voluntat de l'executiu de portar la iniciativa en un debat de la fiscalitat que sap que no podrà defugir i que vol encarar amb totes les dades sobre la taula. Tot i això, el vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, és conscient del risc existent referent a que l'obertura del meló condueixi a divisions en el si del Govern, atès que el PDECat ja va deixar clar que no acceptarà canvis tributaris durant la tramitació parlamentària. Un element que per a la CUP és gairebé una exigència i que ERC no veu malament entrar a negociar.

Sigui com sigui, els diversos actors saben que la intervenció de Salvadó i les rèpliques dels diversos grups suposaran el tret de sortida a un dels debats més complexos que acompanyaran el camí dels pressupostos a la cambra catalana. Una controvèrsia que, des del departament d'Economia, consideren que és millor afrontar amb el màxim de marge possible per no concentrar tota la pressió en les setmanes estrictes de la tramitació, per intentar assolir l'acord. I és que les reformes que permetran recaptar 181 milions més o la tramitació en paral·lel de l'impost sobre béns no productius no garanteix l'aval definitiu de la CUP, que reclama també més pressió fiscal a les rendes altes en els tres grans impostos sobre els quals pot legislar la Generalitat: IRPF, successions i patrimoni.

En la mateixa comissió, i prèviament a Salvadó, els diputats nomenaran la ponència que ha d'elaborar l'informe de la primera llei de desconnexió, relativa a l'administració tributària de Catalunya, i se'n votaran les propostes de compareixents dels diversos grups i que Junts pel Sí i la CUP han presentat conjuntament. Aquest és un àmbit on no han mostrat divergències fins ara. Igualment, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, compareixerà també abans que Salvadó per informar sobre l'estat d'execució de la pròrroga pressupostària del 2015 durant l'exercici en curs.
Arxivat a