Les inhabilitacions fan tornar la data del referèndum al centre del debat

ERC considera, com la CUP, que un "escenari límit" podria fer avançar la data de la votació del setembre a abans de l'estiu | El PDECat reclama no fer "política ficció" i crida a centrar-se en l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017

Celebració després de la consulta del 9-N
Celebració després de la consulta del 9-N | Jordi Borràs/NacióDigital
05 de desembre del 2016
Actualitzat el 06 de desembre a la 13:58h
S'ha d'avançar la data del referèndum d'independència previst per al setembre del 2017 en cas que comencin a arribar inhabilitacions contra càrrecs polítics sobiranistes? Aquesta és una de les preguntes que influeixen en el debat sobre el full de ruta que, tot i prefixat en el debat de política general, es podria veure sotmès a hipotètics canvis en funció dels esdeveniments. Qui primer va parlar obertament d'un avançament del referèndum va ser la CUP, mentre que aquest dilluns la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha contemplat aquesta possibilitat en cas que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sigui inhabilitada per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Forcadell declara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el dia 16 de desembre per desobediència i prevaricació.

El Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), davant d'aquestes consideracions, ha volgut mostrar prudència. "No fem política ficció", ha assegurat la coordinadora general de la formació, Marta Pascal, en roda de premsa a la seu dels nacionalistes. Pascal ha volgut fixar el focus en l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, que no tenen garantit el suport de la CUP. A banda de la política fiscal, els anticapitalistes ja han fet saber als negociadors de Junts pel Sí que seran necessaris canvis en determinades partides del departament d'Ensenyament per al vist-i-plau definitiu.

Acció i reacció

"Sense pressupostos no hi ha referèndum", mantenen fonts consultades del PDECat, on reclamen "no avançar esdeveniments". A la sala de màquines de la formació nacionalista consideren que això no suposa contradir Rovira, sinó oferir una visió "complementària". L'antiga Convergència ressalta que encara no hi ha cap judici en marxa contra Forcadell, de manera que no cal ensenyar les cartes. No es descarta, però, actualitzar el full de ruta en cas que hi hagi alguna actuació especialment dura de l'Estat. Alts dirigents del PDECat consultats al llarg de les últimes setmanes insisteixen que durant el primer semestre del 2017 "començaran a passar coses de debò" fruit dels avenços del procés.
 

Sergi Sabrià i Isaac Peraire Foto: ACN


"Una de les opcions a considerar passaria per accelerar el procés i avançar el referèndum", ha insistit el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, pràcticament al mateix temps que Pascal reclamava no afegir "dubtes" al full de ruta. El calendari cap a la independència, després d'un any de debat sobre els propers passos, es va actualitzar al debat de política general amb una proposta de resolució aprovada per Junts pel Sí i la CUP que insta a celebrar un referèndum el setembre del 2017 com a molt tard.

Això vol dir que, d'entrada, la consulta vinculant no té una data fixa. L'última setmana de l'any, segons va avançar NacióDigital, partits i entitats es reuniran per celebrar la cimera pel referèndum. El Govern no la vol convocar fins que la CUP permeti la tramitació dels pressupostos en el debat que es farà el 20 de desembre a les tres de la tarda. La consulta compta amb una partida de 5,8 milions d'euros als comptes, que poden ser impugnats precisament per incloure aquests diners en el redactat.

Eixamplar la base

Un dels missatges que ha fet servir Pascal és que ara és moment de pensar no només en quan -i com- fer el referèndum, sinó també de tenir clara una estratègia per guanyar-lo. De portes endins, veus del PDECat com Artur Mas insisteixen que fa falta una majoria més rotunda per culminar el procés. Això genera certes desconfiances en sectors de Junts pel Sí –especialment per la banda republicana- i de la CUP, però els nacionalistes mantenen ferm el compromís per "anar fins al final".

Des del sobiranisme també es fan arribar missatges cap al món dels "comuns", que de moment observen amb distància el plantejament de referèndum unilateral que el Govern promet promoure en cas -com tot indica- que l'executiu de Mariano Rajoy es negui a pactar la votació. L'anomenada "operació diàleg" intenta establir el marc segons el qual es pot parlar de tot, però el referèndum sempre cau de qualsevol negociació.
Arxivat a