6 de desembre: la roca constitucional

La possible reforma de la Constitució no respondrà a la demanda majoritària dels catalans i aixeca poques expectatives en un dia en que 300 ajuntaments preveuen obrir. Són també protagonistes del 6-D l'Informe Pisa, Alberto Contador, Antonio Balmon i el Parlament de Macià i Companys

06 de desembre del 2016
Actualitzat a les 9:09h

Avui a NacióDigital treballem. Es commemora la Constitució espanyola, un text que des que es va aprovar el 1978 ha estat víctima d'una lectura cada cop més restrictiva per part del Tribunal Constitucional, encarregat d'interpretar-la. Ens ho recorda en un complet reportatgePep Martí. La Carta Magna s'ha petrificat amb lectures a la baixa i relativitzant alguns dels drets que contempla. La seva reforma serà el tema del dia, sobre tot a la recepció al Congrés dels Diputats de Madrid per celebrar-la. A Catalunya, ningú espera que els canvis, que no s'intueixen profunds arribat el cas, contemplin el dret a decidir, que segueix sent una demanda molt majoritària desatesa per la sòlida majoria que formen PP, PSOE i C's. Avui hi ha "Despertador", però ja no tornarà fins dilluns, que també toca descansar.

Tres-cents ajuntaments oberts. Fa gairebé un mes us vam explicar a NacióDigital que les forces sobiranistes preparaven una obertura simbòlica però massiva dels ajuntaments el 6-D. Ha faltat unitat i Barcelona se n'ha despenjat (l'equip d'Ada Colau ni ho va valorar), però els partits del "sí" s'han escoltat els seus regidors. Els d'ERC i la CUP tenen la consigna de treballar i obrir sense comprometre els funcionaris (el que es va acabar fent a Badalona el 12-O) i molts del PDECat també ho faran. Es preveu que siguin uns 300. Caldrà veure com reacciona el govern espanyol perquè també saben que les mesures coercitives, com ara les que ronden Carme Forcadell, poden accelerar el procés d'acord amb el que explicaOriol March. Avui serem a Barcelona, Badalona, Prats de Lluçanès, Celrà, Rubí i Girona per explicar-vos com transcorre el dia. Sara González us detalla els preparatius sobiranistes en aquesta informació. L'unionisme es manifestarà a Barcelona al matí i SCC ha convocat un acte més festiu al migdia a Badalona.

La petjada de les retallades a les aules. Al marge de la política, avui es fan públiques les dades de l'informe Pisa, que ens permet avaluar el nivell de la nostra educació. Després de la veu d'alarma que fa unes setmanes va alçar la Fundació Jaume Bofill, comprovarem fins a quin punt la manca de recursos compromet la qualitat de l'ensenyament. En la darrera edició d'aquest informe de l'OCDE, del 2013, Catalunya apareixia amb resultats ambivalents en relació a les altres comunitats autònomes tal com recorda Cristina Garde en les sis claus per entendre l'informe i contextualitzar-lo.


Vist i llegit

Divendres el diari El Mundo va publicar que l'estrella del Reial Madrid, Cristiano Ronaldo, havia evadit 150 milions d'euros en impostos. Hores després un jutge els va impedir seguir publicant els fruits de la seva feina d'investigació. Com que és un consorci internacional de periodisme el que fa la feina la informació arribava per altres vies. Ahir, però, el diari publicava un interessant recull les operacions publicitàries més lucratives. El text de Paula Guisado i Javier Sánchez demostra fins a quin punt el negoci del futbol s'ha desaforat.


 El passadís

Dirigents independentistes han presentat com una gran fita treballar el 6 de desembre, dia de la Constitució. Tenir agenda en dia festiu no és, però, res excepcional en política De fet, avui també en tindran els polítics espanyols que seran al Congrés. I entre els catalans gens sospitosos de sobiranistes també hi haurà quin avui tindrà un dia ocupat. És el cas de l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón, del PSC, que té a l'agenda reunions i activitat de despatx tot i que a l'Ajuntament no està obert al públic.


 L'efemèride

Ahir us explicava que el 5 de desembre de 1705 es constituïen les darreres Corts Catalanes. Els Borbons les van suprimir i els catalans no recuperarien un parlament propi, en aquest cas plenament democràtic, fins a tal dia com avui de l'any 1932. El president de la Generalitat d'aleshores, Francesc Macià, d'ERC, obria el Parlament en un palau municipal al Parc de la Ciutadella que abans havia estat un polvorí construït pels ocupants borbònics. Macià va saludar, com recull aquest vídeo, els diputats en prendre "possessió victoriosa d'aquesta fortalesa per a celebrar-hi de nou Corts nostres, que hi dictaran lleis nostres en llengua nostra". Aquell primer Parlament, amb 56 dels 85 diputats d'Esquerra, va escollir com a president el també republicà Lluís Companys. Des del 1939 la institució va malviure a l'exili fins que es va restaurar, al mateix edifici, el 1980.


 L'aniversari

Un sis de desembre de 1982 naixia a Pinto (Madrid) el ciclista Alberto Contador. És l'únic espanyol que ha guanyat les tres grans rondes: el Tour de França (dos cops), la Vuelta a Espanya (tres vegades) i el Giro d'Itàlia (tres ocasions). Contador també va guanyar la ronda francesa el 2010 i la italiana el 2011, però una sanció després que se li detectés clembuterol a la sang va fer que els perdés. Actualment milita a l'equip Trek-Segafredo.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.