Millo concreta el seu «diàleg» davant Puigdemont: ni referèndum ni bilateralitat

El delegat del govern espanyol a Catalunya demana "interlocució permanent" entre institucions i el Govern li demana explícitament parlar de la consulta vinculant | Munté assegura que l'executiu català necessita "fets concrets" per acompanyar els anuncis, però valora el canvi respecte Llanos de Luna | El president manté la negativa a assistir a la conferència de presidents del mes de gener

Carles Puigdemont i Enric Millo al Palau de la Generalitat
Carles Puigdemont i Enric Millo al Palau de la Generalitat | @govern
02 de desembre del 2016
Actualitzat el 03 de desembre a les 20:01h
Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya, s'ha reunit aquest divendres per primera vegada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A la sortida, ja en roda de premsa, ha demanat reduir els "litigis oberts" entre administracions, i ha posat damunt la taula la possibilitat de tenir en compte les comissions sectorials i la comissió bilateral Estat-Generalitat. Millo li ha demanat a Puigdemont que assisteixi a la conferència de presidents autonòmics. "Si no ho fa, hi hauria una majoria de catalans que no estaria degudament representada", ha manifestat, al mateix temps que tancava la porta a la celebració d'un referèndum a Catalunya. Tampoc ha vist amb bons ulls definir com a "bilateral" la futura relació entre administracions.

Millo ha considerat que no s'han de posar per davant "qüestions que no estan dins del marc legal vigent". "Hi ha molt camí a recórrer abans que això", ha apuntat l'exportaveu parlamentari del PP, que també va ser fa més d'una dècada diputat de CiU per Girona. Millo, de fet, s'ha presentat com a "coneixedor" de la realitat catalana. "No hem de posar per davant l'única qüestió que queda fora de les regles del joc", ha apuntat. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha evitat mostrar-se "satisfeta", perquè la reunió no era de "negociació" ni de "sessió de treball".

Munté, que ha valorat positivament el canvi de María de los Llanos de Luna per Millo, ha demanat sostenir "amb fets" els oferiments de diàleg, i ha reclamat "bilateralitat" perquè s'ha guanyat "a les urnes i al carrer". "Els anuncis, per si vols, no volen dir res", ha manifestat. La consellera ha insistit que hi ha demanada una reunió amb Mariano Rajoy i que s'espera data perquè els vicepresidents Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría es trobin a Barcelona

A la recerca d'un nou clima

"He traslladat la voluntat de recuperar el diàleg i el clima d'enteniment. Ara no és moment de fer-se retrets. Hem de mirar endavant i hem de buscar solucions. Només ho podem fer amb clima d'entesa en benefici de tots els catalans", ha insistit el dirigent del PP, que ha assegurat que el diàleg és una qüestió de "compromís", no de condicions. "Cal un compromís de sinceritat i de lleialtat. Per què? No enganyar-se i dir sempre la veritat, a banda de ser lleial i estar dins les regles del joc, permet parlar i genera confiança", ha apuntat Millo. Puigdemont, tot i aquesta presumpta bona voluntat, ha mantingut la posició de no assistir a la conferència de presidents.

El dirigent del PP ha demanat "trencar barreres", "oblidar-se de línies vermelles" i centrar-se a "traçar ponts". En aquest sentit, ha ofert a Puigdemont fer més petita la distància entre la Generalitat i l'Estat a través de la delegació del govern. "Podem arribar a solucions concretes amb vies que permetin recuperar la situació de conflicte", ha considerat Millo, molt positiu sobre la possibilitat de trobar vies d'entesa.

Generació de confiança

El delegat del govern espanyol ha apuntat que només hi poden haver acords si hi ha "confiança", sense la qual no hi pot haver diàleg. Al mateix temps, però, ha indicat que els casos que ja estan judicialitzats no poden ser retocats. Els jutjats són un dels escenaris principals en què s'està dirimint el procés.

"Vull expressar el meu agraiment per l'acollida que he tingut. Vaig demanar tenir aquesta entrevista l'endemà de la meva presa de possessió, i en deu dies hem fet la trobada", ha destacat Millo, que ha ressaltat la "transcendència" de la cita. "Posa de manifest la voluntat que hi hagi una relació fructífera entre la Generalitat i el govern espanyol. És una manera molt positiva per comença", ha insistit Millo.

En la celebració del dia de la Constitució a la delegació del govern espanyol, Millo ha insistit que l'única via que pot oferir és de "diàleg o diàleg". L'executiu català ha enviat Maria Badia, directora d'Exteriors i futura secretària del departament, com a màxima representant en aquest acte. Aquest any, a diferència dels últims, no hi ha hagut cap dirigent de primera fila dels principals partits contraris a la independència.