Llum verda a la llei que permetrà als catalans a l'estranger votar al referèndum

El PP acusa el Govern de voler dotar-se d'una eina destinada a "l'independentisme hiperventilat" que permeti guanyar la majoria sobiranista "a fora" | Ciutadans ho veu com una "distracció" i sosté que l'executiu busca la "confrontació" entre grups

30 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:14h

El ple del Parlament del 30 de novembre. Foto: ACN


El projecte de llei de votació electrònica per als catalans que viuen a l'estranger seguirà el seu tràmit camí del referèndum del setembre del 2017 i les eleccions constituents previstes per al març del 2018. El ple ha tombat les esmenes a la totalitat presentades per PP i Ciutadans, de manera que la normativa seguirà endavant per tal que estigui operativa durant els propers mesos. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha estat l'encarregada d'explicar la llei, i ha deixat clar que preveu fer-la servir en "processos de consulta" que prepari la Generalitat.

Borràs ha volgut encetar la seva intervenció destacant els problemes que hi va haver en les eleccions del 27 de setembre del 2015, quan només 14.000 catalans van emetre efectivament el seu vot. "Segur que tots recordaran l'escàndol", ha destacat la consellera de Governació, que s'ha referit als casos de vots perduts, paperetes que no van arribar i d'altres que ho van fer quan el termini ja s'havia acabat.

La dirigent nacionalista ha apuntat que el departament es va reunir amb la Junta Electoral Central i amb l'oficina del cens per tal d'explorar la possibilitat de fer un reglament complementari a la llei espanyola, però que van rebre la recomanació de seguir endavant a través de l'Estatut. "Serà una llei parcial. No substitueix l'objectiu de país de fer una norma catalana que ho reguli tot", ha assegurat Borràs, que ja ha presentat als catalans residents a l'estranger el programa de vot exterior.

Oposició de PP i Ciutadans

Els grups unionistes de la cambra han estat especialment durs contra el projecte de llei, que han definit com una "eina" per buscar la "divisió". "Busquen fora la majoria que no tenen aquí", ha considerat Esperanza García, del PP, mentre que Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari de Ciutadans, ha advertit que el Govern es vol "saltar la Constitució". García, de fet, ha recordat que hi ha 12 països que han fet marxa enrere en la posada en marxa del vot electrònic, entre els quals Alemanya.

En canvi, la proposta del Govern ha rebut el suport de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), el PSC, Junts pel Sí i la CUP, que han destacat la necessitat de "modernitzar" el sistema de votació.