Foment del Treball deplora «la creativitat impositiva» als pressupostos

Salvador Guillermo, director d'Economia de la patronal: "La partida que menys em preocupa és la del referèndum" | Catalunya ha reduït l’atur en un 16,2% en taxa interanual però ha perdut el 4,8% de les seves empreses entre el 2008 i el 2016, i Espanya el 5,4% | Alerten contra el populisme i la temptació proteccionista

30 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:22h

Salvador Guillermo i Valentí Pich, avui a Foment. Foto: Pep Martí


La patronal catalana Foment del Treball  ha presentat aquest matí l’informe de conjuntura econòmica del tercer trimestre. Ho han fet Salvador Guillermo, director d’Economia de la corporació, i Valentí Pich, el president de la comissió d’Economia. Tot i que han evitat entrar a fons en el debat sobre els pressupostos de la Generalitat, tant Pich com Guillermo han aprofitat per escometre contra "la creativitat impositiva i normativa" en els comptes públics presentats dimarts. Sobre l’augment previst en despesa social, el director d’Economia de Foment ha dit que "si es genera ocupació, moltes de les accions adreçades a la política social deixaran de tenir sentit" perquè "la millor política social és que la gent tingui ocupació, i que sigui de qualitat".

Valentí Pich ha recordat que el Banc d’Espanya ha qualificat de "notable" el creixement de l’economia espanyola, que és el doble del de la UE, i que aquest context s’ha d’aprofitar per promoure una activitat econòmica que sigui sostenible, productiva i permeti la inversió a llarg termini. Pich ha assenyalat que "la gent que es juga els diners a llarg termini vol previsibilitat i sentit comú".

A la pregunta sobre la partida pressupostària destinada al referèndum, Guillermo ha estat molt clar: "És la partida que menys em preocupa, la que no penso buscar. A mi m’interessa saber quant han pujat les inversions publiques o els elements que poden impulsar l’emprenedoria. La resta és una cosa que correspon als polítics. Nosaltres el que hem de fer és demanar que els empresaris puguin fer la seva feina", ha conclòs.

Una crisi "sanguinària" amb les petites empreses

L’informe de conjuntura inclou un estudi sobre demografia empresarial. Entre el 2008 i el 2016 (dades de l’1 de gener), el nombre d’empreses s’ha reduït en un 5,4% a Espanya i un 4,8% a Catalunya. Però si es fa una anàlisi per dimensió, tenim que les empreses sense cap treballador (els autònoms) ja mostren una taxa de variació positiva, del 2,1% a l’Estat i el 4,1% a Catalunya. Les microempreses (fins a nou treballadors) i les grans (més de 500) han perdut un 10% i un 11,3% respectivament, a Espanya, i un 12,3% i un 8,6% a Catalunya.

Les dades mostren, en paraules de Salvador Guillermo, que la crisi ha estat "sanguinària" amb les petites empreses (de deu a 49 assalariats) i les mitjanes (de 50 a 199 i de 200 a 500), i ha fet desaparèixer un 32,6% de les petites i un 24,9% de les mitjanes a Espanya, i el 31% i el 19%, respectivament, a Catalunya.  

Continua la bonança

L’informe de conjuntura econòmica de Foment assenyala que a Espanya i a Catalunya continua el creixement. En un context de previsions a la baixa, el PIB resisteix, reduint-se només una dècima el seu ritme d’avenç en el tercer trimestre, fins a un 0,7% de taxa intertrimestral, producte de la demanda interna i de l’evolució favorable del comerç exterior. Els directius de Foment han subratllat les dades esperançadores sobre el mercat laboral. Hi ha un creixement de l’ocupació del 2,75 interanual a Espanya, i encara millor a Catalunya, amb un 3,65. Els darrers dotze mesos s’han creat 113.100 nous llocs de treball a Catalunya i 478.000 en el conjunt de l’Estat. A Catalunya, la desocupació s’ha reduït un 16,2% en taxa interanual, molt més que a Espanya, que presenta una reducció del 10,9%. L’atur és ara del 17,4% a l’Estat i del 14,6% a Catalunya.

Pel que fa als preus al consum, l’IPC presenta un increment que en el cas d’Espanya és del 0,7% i un 0,9% en el cas de Catalunya. La inflació s’ha mantingut en un 0,8% en termes anuals.  Tot un quadre de dades que convida a l’optimisme i que, segons la patronal, cal saber aprofitar.

Les conseqüències negatives del Brexit

Foment ha mostrat la seva preocupació per l’emergència del populisme i el proteccionisme. Salvador Guillermo ha expressat la sorpresa pel fet que no es respongui amb contundència als missatges que busquen donar la culpa dels problemes a elements externs, quan ha estat precisament la globalització la que ha permès arribar a uns nivells de benestar impensables des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Guillermo ha recordat que quan Espanya va entrar a la Comunitat Europea, hi havia temor que no es podria mantenir la competència amb els productes europeus, i ha passat tot el contrari, que la major competitivitat ha millorat la producció espanyola.

Foment ha alertat contra el que considera un excés de visió localista enfront les exigències d’una economia internacionalitzada. En aquest sentit, Salvador Guillermo ha citat com a mal exemple l’oposició de Valònia al tractat comercial de la UE amb el Canadà i ha assenyalat les previsions a la baixa en el creixement econòmic al Regne Unit.

El director d’Economia de Foment ha recordat els missatges que es van llançar durant la campanya pel Brexit i com ara es topa amb la realitat: "Es va dir que hi haurien millores en el terreny de la sanitat i ara es veu que augmenta l’endeutament públic i no hi haurà cap guany en la seguretat social". Sobre el que pot representar l’Administració Trump, ha dit que veuen amb optimisme la promesa de reducció d’impostos, però s’ha mostrat preocupat pel reforçament de les tendències aïllacionistes i proteccionistes, "que ens passaran factura a nosaltres però també a ells".