El diàleg, versió Montoro

El gir del qual es vanta la Moncloa no es tradueix en fets i el primer damnificat de les decisions del ministre d'Hisenda és Oriol Junqueras i els seus pressupostos. També són protagonistes Íñigo Errejón, Leo Messi, Magnus Carlsen i Fernando Trueba

02 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:11h

L'"operació diàleg", bastida convenientment des del govern espanyol, ha centrat la setmana política, compartint protagonisme amb la confecció dels pressupostos de la Generalitat. Però els cants de sirena de Madrid per estovar el projecte independentista per la via del diàleg sectorial es distorsionen quan apareix la gestió del ministre d'Hisenda, lesiva per a Catalunya. Com s'ha ratificat en el consell de ministres, Cristóbal Montoro no ha atès les peticions catalanes en el topall de dèficit i ha repetit, amb l'impost de les begudes ensucrades, la jugada de l'impost de dipòsits bancaris que bloqueja nous ingressos per al Govern. Dues conseqüències de tot plegat: la voluntat de diàleg de la qual es vanta la Moncloa no es tradueix en fets i el primer damnificat de les decisions de Montoro és Oriol Junqueras i els seus pressupostos. Els comptes encara no tenen el visitplau de la CUP.   

 La guerra del castellà a l'escola. Ara que José Ignacio Wert és un retir daurat a París i la seva llei educativa no troba defensors ni al consell de ministres, l'Estat abandonarà la idea d'"espanyolitzar" nens a Catalunya. Així ho explica Roger Pi de Cabanyesdes de Madrid, i aporta dades. L'executiu de Mariano Rajoy assumeix el fracàs de l'estratègia de fer pagar al Govern 6.000 euros per escolaritzar en castellà. Només han demanat formalment aquestes beques 154 famílies (40 aquest curs) sobre un total d'1,56 milions d'alumnes, i se n'han concedit 50.

L'empatia d'Errejón. El programa Fora de sèrie s'ha abonat a les converses (valuoses) amb polítics. Però més enllà de la recomanable crítica televisiva de Toni Vall, l'entrevista d'Àngels Barceló al número 2 de Podem revela que hi ha un discurs comprensiu amb el plet català més enllà del mur del bipartidisme espanyol. "Jo sóc espanyol, tinc un altre projecte, però entenc que el dels independentistes és legítim", sintetitzava Errejón a TV3. Una altra cosa és si les solucions proposades per aquesta tercera via són factibles.

Un 6-D de reivindicació diluïda. La mobilització sobiranista del dia de la Constitució, per evidenciar la desconnexió emocional amb Espanya, no s'endevina gaire rellevant, tal com voldria l'AMI. Barcelona no hi participarà, Badalona optarà per un perfil baix, al PDECat generen més reticiències que entusiasme els petits actes de desobediència i ERC no ha acabat de mostrar-hi predisposició. Per prendre perspectiva sobre el moment que viu el procés, aquest diumenge podreu llegir a NacióDigital una entrevista a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que el 16 de desembre haurà de declarar per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. No us la perdeu.  

Vist i llegit

"Magnus Carlsen podrà continuar dient que "la intel·legiència és sexi" des del seu tron de campió dos anys més". Amb aquesta frase començava Leontxo Garcíala seva brillant crònica, al diari El País, sobre el desenllaç del Mundial d'Escacs, un duel entre noruec i el rus Serguéi Kariakin que ha captivat un públic més ampli que els apassionats dels escacs de sempre. Carlsen ha gestionat millor la tensió que el seu rival en la cita de Nova York i continuarà regnant. El premi és generós: mig milió d'euros.       

     La frase de la setmana

"Seria preocupant que a aquestes alçades no es pogués representar el franquisme o Franco". La reflexió correspon Fernando Trueba, autor del film La reina de España, i la va formular aquesta setmana en una entrevista a eldiario.es. L'estrena ha estat marcada pel boicot patit pel cineasta, atacat des que va confessar no haver-se sentit espanyol "ni cinc minuts" de la seva vida. L'últim treball de Trueba inclou una representació còmica de Franco, mal digerida per ciutadans poc tolerants. El cineasta reclama que a Espanya hi hagi educació sobre memòria històrica. "El que fa falta és més cultura i informació", conclou. Sobre Trueba, us recomano també una segona entrevista, la que ha publicat Jot Down.       

El nom propi

Leo Messi. La tria del personatge de la setmana respon a un desig: que Messi sigui protagonista del clàssic contra el Real Madrid d'aquest dissabte al Camp Nou, necessitat com està Luis Enrique del millor jugador del món ara que la idea de joc col·lectiu està desfigurada. Per anar fent boca, recordem una dada i visualitzem unes imatges. La dada: Messi és el màxim golejador de la història dels clàssics (21 gols en 32 partits). Les imatges: no us perdeu aquest vídeo amb tot el repertori de l'argentí, 8 minuts i 38 segons d'absolut plaer. Ja ho diu Ramon Besa a El País que Messi és la brúixola del Barça.      

Els imperdibles

La revista Enderrock ha fet un exercici interessant en el seu número especial Dones i Música: ha demanat a sis dones que ocupen la primera línia de la política catalana -Carme Forcadell, Ada Colau, Inés Arrimadas, Neus Munté, Anna Gabriel i Andrea Levy- que proposin tres cançons que defineixen els seus gustos musicals. I hi ha coincidències curioses, com que Forcadell i Arrimadas posen en el seu podi musical Boig per tu de Sau. I un altre detall: Levy ha cultivat especialment la seva cultura musical.    
 

Joan Serra i Carné
cap de Política de NacióDigital



Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres a la tarda al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.