Junqueras proclama la fi de les retallades amb els pressupostos per al 2017

El vicepresident es queixa del repartiment del dèficit: ha elaborat els comptes amb una topall del 0,5%, tot i que assenyala que té raons per reclamar un 1,18% | Reivindica que a Catalunya li pertocarien 1.540 milions d'euros més de marge per part de l'Estat

Presentació dels pressupostos
Presentació dels pressupostos | ACN
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:03h
"L'etapa de les retallades ja és història". En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts el vicepresident Oriol Junqueras durant la presentació pública del projecte de pressupostos per al 2017, que ha arribat avui al migdia al Parlament. Aquesta sentència suposa, segons la visió del Govern, tancar un període de pràcticament sis anys en què la Generalitat ha centrat bona part dels esforços en la contenció de la despesa, que ha afectat directament els serveis socials.

"Hi ha components en què ja estem en màxims històrics, com és el cas de la renda mínima i el número de docents", ha apuntat el dirigent d'ERC, que ha apuntat que s'ha arribat a xifres del 2008.

Arguments contra l'Estat

Junqueras ha aprofitat part de la seva intervenció per queixar-se del sistema de finançament i del repartiment del dèficit. Són dues qüestions habituals que tensionen les relacions entre la Generalitat i l'Estat, i per tant tenen incidència en l'elaboració dels comptes El vicepresident ha lamentat la "desviació constant" entre la previsió d'ingressos per part de l'administració central i el que finalment acaba arribant a Catalunya, i ha indicat que l'estimació de les bestretes per al 2017 és de 749 milions d'euros.

"No és una dada certa, perquè el govern espanyol no ho ha comunicat a cap administració", ha apuntat el president d'ERC, que ha denunciat que estar en pròrroga -la situació actual dels comptes estatals- no justifica que no s'hagi fet la previsió oficial. "És evident que la recaptació no es prorrogarà", ha determinat Junqueras, que troba "raonable" i "prudent" la xifra de 749 milions d'euros anunciada pel Govern.

El vicepresident econòmic també ha lamentat el repartiment del dèficit elaborat per l'executiu espanyol. El Congrés dels Diputats encara no ha oficialitzat un percentatge del 0,5% acordat a l'abril pel consell de política fiscal i financera, però el Govern compta amb aquesta xifra per fer els comptes. Junqueras, malgrat això, ha recordat que a Catalunya li tocaria un 1,18%, fet que li donaria 1.540 milions més de marge.