El pressupost del 2017: 74,7% en despesa social, 5,8 milions pel referèndum i 6.900 funcionaris més

El projecte de llei que ha elaborat Oriol Junqueras destina el 77% dels 1.521,2 milions nous de despesa a polítiques socials i incrementa els recursos per a l'Agència Tributària de 35,9 milions a 93,3 milions, i el de les delegacions a l'exterior de 3 milions a 6,55 milions

Els pressupostos, departament per departament
Els pressupostos, departament per departament
29 de novembre del 2016
Actualitzat el 30 de novembre a les 7:12h

Carme Forcadell i Oriol Junqueras, amb el projecte de pressupostos. Foto: Parlament de Catalunya


El projecte de pressupostos del 2017 incrementa la despesa social, inclou una partida explícita per al referèndum i incrementa en gairebé 7.000 la plantilla de treballadors públics. Aquestes són algunes de les principals dades que farà públiques el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en la presentació dels comptes aquest dimarts i a les quals ja ha tingut accés NacióDigital. Les principals magnituds del projecte de llei, que a partir d'ara tramitarà el Parlament i que anirà acompanyat de les reformes tributàries i les modificacions legals que inclou la llei d'acompanyament són les següents:
 
- Un 74,7% de despesa social: La despesa no financera dels departaments creix en 1.521,1 milions respecte els pressupostos del 2015, els últims aprovats. D'aquests nous recursos, un 77% es destinen a despesa social, en especial a les conselleries de Salut (408,4 milions més), Ensenyament (338,6 milions més) i Treball, Afers Socials i Famílies (193,8 milions més). D'aquesta manera, el 74,7% del total de la despesa no financera dels departaments es destina a polítiques socials. En concret, els comptes preveuen les següents partides no financeres per als diversos departaments:
 
EVOLUCIÓ DE LES DESPESES NO FINANCERES PRESSUPOSTADES ALS DEPARTAMENTS DE LA GENERALITAT

 
 
- 5,8 milions per al referèndum: El projecte de llei inclou una partida que previsiblement es destinaria a celebrar el referèndum. Es troba inclosa en el fons per a diversos departaments, on hi ha inclosa una reserva de 5,8 milions d'euros per "fer front a les necessitats administratives, logístiques, d'infraestructura i procedimentals derivades de l'organització i de la gestió dels processos electorals i de les consultes populars que siguin competència de la Generalitat de Catalunya", així com "millorar la gestió dels processos electorals i consultes populars, i la difusió d'informació per afavorir la participació ciutadana". Així mateix, en l'articulat de la llei de pressupostos, un punt marca que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".

A banda, pel que fa als recursos del departament de Presidència, un dels programes que impulsa inclou "incrementar la recerca sobre la descentralització política i l'assessorament al Govern en relació amb el desenvolupament de l'autogovern a Catalunya", ja que la secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern depèn directament de Carles Puigdemont. Aquest programa té reservats 55,9 milions d'euros, tot i que estan destinats globalment a l'administració general del departament, fet que inclou també totes les tasques d'assessorament i suport al president de la Generalitat i a la consellera de la Presidència, Neus Munté.

- Gairebé 7.000 empleats públics més: A diferència d'anys anteriors, la plantilla de la Generalitat creixerà respecte les previsions del 2015. En concret, el nombre de docents no universitaris creix en 3.599 empleats públics, en l'àmbit de la salut n'hi haurà 1.637 més, 459 més en l'Agència Tributària de Catalunya (fins a 903), 276 agents dels Mossos d'Esquadra, 99 bombers més, 36 treballadors més en l'àmbit de la justícia o 5 agents rurals més. En total, 6.923 empleats públics més, fins assolir els 227.578. Sigui com sigui, els comptes no preveuen nous increments retributius, per bé que consoliden el de l'1% aprovat aquest 2016 i guarden recursos per augmentar salaris si l'Estat ho determina.

- Hisenda pròpia i delegacions a l'exterior: Les partides per a les estructures d'estat també es veuen reforçades en aquest pressupost. Així, l'Agència Tributària de Catalunya passa de disposar de 35,9 milions d'euros a 93,3 milions, fet que li permet obrir 15 noves oficines i incrementar la plantilla de forma notable.  El cert, però, és que hi ha canvis de comptabilitat que fan que l'augment sembli més exagerat del que és, ja que s'hi inclou com a despesa el que anteriorment computava com a minoració d'ingressos -aquelles quantitats que es pagaven a l'Estat i als registradors de la propietat per recaptar i liquidar certs impostos cedits i propis-. Les delegacions de la Generalitat a l'estranger també es veuen reforçades, ja que el seu pressupost passa dels 3 milions el 2015 a 6,55 milions el 2017, fet que permetrà que se n'obrin 14 de noves.

- TV3 i altres entitats públiques: El pressupost de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals (CCMA) cau a un nou mínim històric. Així, tot i que el 2009 havia arribat a disposar d'una partida de 357,5 milions, els comptes del 2017 només li reserven 236,3 milions, un 33,9% menys que vuit anys abans. Per contra, altres entitats del sector pública català sí que pugen: l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament passa d'un pressupost de 8,6 milions a un de 17,4 milions, l'Institut Català de les Dones creix dels 7,5 milions als 8 milions o el Memorial Democràtic d'1,4 milions a 1,9 milions.

- Cau l'endeutament i el cost del deute: Per primer cop des de l'inici de la crisi, la Generalitat preveu que l'endeutament creixi per sota de l'augment del PIB. Així, tot i que formalment acabi el 2017 un 1,6% superior a l'inici d'any en termes absoluts, en percentatge del PIB caurà del 35,8% al 35,4%. El cost del deute, a més, també serà inferior el curs vinent. Segons el projecte de comptes, l'executiu gastarà 5.194,6 milions en amortització de deute, lleugerament per sota que el 2015 (5.290,2 milions), però sobretot cau el cost dels interessos del deute, que passa de 1.713,2 milions a 799,3 milions. En total, doncs, el Govern gastarà uns 1.009,5 milions menys el curs vinent a fer front a les despeses del deute.

- Nou finançament i auditoria del deute: Oriol Junqueras encara no sap si assistirà al proper Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i la Generalitat exigeix una negociació bilateral amb l'Estat, així com situa la data de la desconnexió en l'estiu vinent. Això no evita, però, que el departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda es reservi una partida de 16,1 milions per tot allò que fa referència a gestió financera i tributària que inclou, entre els seus propòsits, "aconseguir una millora del finançament a partir de la negociació del nou model que hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener de 2014" i "preparar documentació i elaborar informes per a reunions del CPFF i de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat". Així mateix, aquest programa inclou l'enviament de la informació que requereix el ministeri d'Hisenda per al control de les finances catalanes, així com, per altra banda, quantificar "el dèficit en inversions de l'Estat a Catalunya" i fer un "anàlisi de les propostes de revisió del model de finançament". Finalment, també incorpora facilitar el que és una reivindicació de la CUP, defensora de la celebració d'una auditoria ciutadana del deute: "Proporcionar la informació necessària per a les auditories del deute que es portin a terme".