Mas defensa una «mobilització permanent» del sobiranisme per forçar el referèndum

"No serà una mobilització puntual; caldrà molta gent al carrer i més d’un dia", expressa l'expresident de la Generalitat davant del sector empresarial | Mas afirma, en un acte promogut per la Cambra de Comerç, que només serà possible el “diàleg” si l’Estat “no posa línies vermelles” | El president del PDECat pronostica que Espanya haurà d'asseure's a "negociar" amb la Generalitat després del referèndum perquè el "no acord" no afavoreix cap de les parts

Artur Mas, al dinar de la Cambra
Artur Mas, al dinar de la Cambra | ACN
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:08h
Avui fa sis anys que Artur Mas va guanyar les eleccions que el van convertir en president. Mitja dotzena d'anys després d'aquell triomf, Mas ja no és a Palau i CDC s'ha transformat en el PDECat. Però el discurs de l'expresident de la Generalitat continua despertant interès entre l'empresariat, encara més en dates de debat pressupostari. Mas ha estat el protagonista del dinar-col·loqui organitzat per la Cambra de Comerç i ha dibuixat el 2017 que viurà Catalunya. Amb la llibertat de no ser "president ni candidat" -com ha recalcat-, ha subratllat la determinació de l’independentisme. En aquest sentit, ha assegurat que quan arribi el moment de la desconnexió, el país jugarà la carta de la "mobilització permanent" per forçar el referèndum.   

A Mas l'han escoltat atentament el conseller Jordi Baiget, el cap de files del PDECat al Congrés, Francesc Homs, David Madí i la cúpula del grup municipal de CiU a Barcelona, amb Xavier Trias al capdavant. L’expresident de la Generalitat ha recalcat que el 2017 el Parlament aprovarà el "marc legal" necessari per a la "constitució del futur Estat català" i que es convocarà el referèndum anunciat per Carles Puigdemont. "Això passarà", ha afirmat per reafirmar el full de ruta independentista. Mas ha exposat que el govern espanyol recorrerà aquests passos i que el TC tombarà les resolucions en menys "de 24 hores". És en aquest moment quan, segons el dirigent nacionalista, serà necessari que el sobiranisme prengui el carrer. "No serà una mobilització puntual; caldrà molta gent al carrer i més d’un dia", ha expressat, abans de recordar que aquesta carta tindrà "una repercussió mediàtica en l’escena internacional".

Guanyar el referèndum i negociar

Mas també s’ha referit a la suposada voluntat del diàleg del govern de Mariano Rajoy. "La condició per al diàleg és que no hi hagi condicions ni línies vermelles”, ha advertit. "L’Estat ha d’acceptar que la part catalana plantegi el dret a decidir i el referèndum com a objectiu i solució", ha reblat, escèptic amb els cants de sirena de Madrid. Mas considera "altament improbable" que arribi una oferta des de la Moncloa.

Conscient de les dificultats que es produiran per assolir un pacte previ amb l’Estat, Mas ha dit que es complirà amb el full de ruta anant "de la llei a la llei" i "de les urnes a les urnes". Considera l’expresident de la Generalitat que, després de constituir el nou marc legal i celebrar el referèndum, caldrà asseure’s amb el govern espanyol. "Hi haurà negociació, no serà al començament, serà al final i dependrà de l’acumulació de forces que sàpiga fer el sobiranisme català", ha destacat. "La negociació hi serà sí o sí. Si guanya el sí, s’ha de forçar la negociació amb l’Estat", ha especificat. Mas considera que un "no acord" no beneficia ni Catalunya ni Espanya, i tampoc la Unió Europea. "La negociació sobre la sobirania catalana arribarà quan Catalunya hagi acumulat força suficient social i política per poder constituir el seu propi estat", ha sentenciat.

Amb la voluntat de tranquil·litzar l'empresariat, el president del PDECat ha avisat que el seu partit vetarà situacions "d'inseguretat jurídica personal o empresarial" en el procés de desconnexió. També ha volgut insistir en el fet que només es farà un referèndum "amb garanties".  

Ni es postula ni es descarta com a candidat

A l’inici de l’acte, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha demanat a Mas si podia aclarir si es presentaria a la presidència de la Generalitat. La primera pregunta que li han formulat els comensals presents a la Casa Llotja de Mar ha anat en la mateixa línia. Mas no ha estat categòric, en cap de les dues direccions. "Jo m’he presentat cinc vegades. En 12 anys, cinc vegades. Això és de rècord. En circumstàncies normals, jo no m’hauria de tornar a presentar. I jo espero que les circumstàncies siguin normals", ha afirmat. Abans havia destacat que Puigdemont "ho està fent molt bé".

El president del PDECat també ha enviat un dard a la consellera de Treballs, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, que havia mostrat les seves simpaties pels règim cubà després de la mort de Fidel Castro. "No ens enganyem, agradi o no, el règim Castro és una dictadura, amb una pèrdua molt important de llibertats. I a casa nostra sabem què vol dir això", ha etzibat Mas. Tant el PDECat com ERC ja s’havien desmarcat de les afirmacions de Bassa.