Més Dinamarca que Cuba: el PDECat inicia el combat ideològic camí de les constituents

El primer consell nacional del partit radiografia l'estat de les finances i la pèrdua de suports electorals dels últims temps | Les incompatibilitats passen sense polèmica per l'organisme i s'acabaran de decidir al gener | Mas explica el projecte de fundació, que no tindrà vincles financers amb el partit davant dels problemes de la CatDem amb el 3%, mentre Pascal i Munté repassen el full de ruta polític del país

Reunió del primer consell nacional de Convergència
Reunió del primer consell nacional de Convergència | Julio Díaz / PDECat
26 de novembre del 2016
Actualitzat el 27 de novembre a les 22:06h
"Plàcid". Aquesta era una de les valoracions que més es feia a la sortida del primer consell nacional de la història del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), celebrat en una sala de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. L'element més polèmic en els dies previs a la cita, el règim d'incompatibilitats, va acabar passant de puntetes i es va acordar –com ja estava previst al juliol– solucionar-ho al gener, un cop constituïda la comissió de qualitat democràtica. Un element extern, la mort de Fidel Castro, és la que ha acabat donant rellevància –a llarg termini– a la trobada de quadres nacionalistes: ha permès a la nova direcció reforçar el perfil ideològic camí d'uns mesos decisius que desembocaran en el referèndum i en unes eleccions constituents. Sempre i quan, això sí, es compleixi el full de ruta que van pactar Junts pel Sí i la CUP a l'últim debat de política general.

La mort de Castro, en certa manera, ha suposat una oportunitat per tal de reivindicar-se com a força "central" i "democràtica" de Catalunya. La coordinadora general del partit, Marta Pascal, tenia ja abans d'entrar a la sala molt clar que carregaria contra aquells que avui elogiessin la figura del líder revolucionari cubà. La seva intervenció a porta tancada es pot resumir amb una frase eloqüent: "Volem ser més Holanda i Dinamarca i menys Veneçuela i Cuba". Un dard directe cap a la CUP, amb qui el Govern està negociant els pressupostos de la Generalitat per al 2016. Els anticapitalistes, amb evident entusiasme, han reivindicat la figura de Castro a través de Twitter.

Entre ERC i els "comuns"

"Som demòcrates i de cap de les maneres podem acceptar la complicitat amb cap dictadura, sigui d'esquerres o de dretes", ha alertat Pascal ja en roda de premsa al costat de David Bonvehí, coordinador organitzatiu del PDECat. La dirigent nacionalista, també a porta tancada, ha reivindicat la formació hereva de Convergència com un "projecte per al carril central del país". "No som la còpia de ningú", ha volgut destacar Pascal. Durant l'etapa de Josep Rull al capdavant de la formació, no eren pocs els dirigents de CDC que qüestionaven el rumb ideològic, i acusaven la cúpula de convertir les sigles en una "mala còpia" dels republicans. La reivindicació de Pascal, segons fonts consultades, obeeix a una anàlisi de la situació actual de la política catalana segons la qual Oriol Junqueras "es troba al centre".
 

Marta Pascal, durant la intervenció davant del consell nacional Foto: Julio Díaz / PDECat


Des de fa unes setmanes, la coordinadora general aprofita les rodes de premsa i les aparicions als mitjans per carregar contra el partit que els "comuns", amb Ada Colau com a referent i Xavier Domènech com a arquitecte, estan efidicant. Sosté Pascal que el PDECat ha de ser el mur contra el qual topi el "populisme d'esquerres". Ha definit la formació com un "constructor de majories" i, de passada, ha defensat les polítiques de seguretat. "Defensar la seguretat és la garantia de la nostra llibertat. No acceptarem que es criminalitzi a aquells qui ens protegeixen", ha ressaltat. A l'antiga CDC veuen amb mals ulls que la CUP critiqui ben sovint els Mossos i el conseller que els governa, Jordi Jané.

En essència, el que intenta el PDECat és recuperar aquella idea de pal de paller que va motivar l'acció política de Jordi Pujol. "L'espai hi és, només hem de sortir a buscar-lo", determinen a la direcció. Al llarg dels propers mesos, el consell nacional servirà per desplegar ideològicament la formació. El funcionament de l'organisme és sensiblement diferent que amb Convergència: en cada punt de l'ordre del dia es pot agafar el micròfon des del públic i fer suggerències. Avui n'hi ha hagut més aviat poques, i una d'elles ha servit per fer costat a la direcció. Concretament, per elogiar "l'exercici de transparència" respecte anterior etapes.

Calendari i finances

El full de ruta fixat per Pascal i Bonvehí passa per constituir dues comissions claus a mitjans de gener, concretament el dia 14. La primera és la de qualitat democràtica, mentre que la segona és econòmica. El responsable financer del partit serà Jordi Oliveres, segons ha votat aquest dissabte el partit. La comissió per a la qualitat democràtica servirà per resoldre una qüestió espinosa, les incompatibilitats, que finalment ha tingut menys protagonisme de l'esperat. Bonvehí ha desgranat a porta tancada els estatuts, i ha indicat que és al gener quan se'n parlarà. Els cinc membres de la direcció afectats –Neus Munté, Montserrat Candini, Elsa Artadi, Albert Batet i Lluís Guinó– tenen ara uns dies per reflexionar si deixen algun càrrec institucional o bé s'acullen a una excepció. Si fan això, necessiten un informe previ de la comissió esmentada i el vot de dos terços del consell nacional.

Pascal té prevista una conversa amb aquests dirigents afectats per la normativa fixada en el congrés. Bonvehí també ha aprofitat el seu torn davant dels quadres nacionalistes per "radiografiar" les finances de la formació, en un estat delicat després dels últims resultats electorals –especialment la pèrdua del grup propi a Madrid, aspecte que s'ha tractat breument en aquest apartat–, i per donar explicacions sobre l'expedient de regulació d'ocupació que afectarà els treballadors del PDECat. La qüestió està en fase de negociació i el coordinador organitzatiu no n'ha volgut donar cap mena de detall en públic.

El "think tank" i el procés

El diagnòstic econòmic no es pot destriar de la creació de la nova fundació, que en essència beurà dels objectius que s'havia marcat la plataforma impulsada per Artur Mas. Bonvehí ha indicat que les dues fundacions que tenia Convergència, la CatDem i Nous Catalans, estan en fase de "dissolució i liquidació". La primera s'havia vist immersa en dos escorcolls arran de les investigacions per la trama del 3%, i ja no tenia activitat pública. La feina de "think tank" la farà ara la fundació que prepara ara Mas, encarregat d'explicar-la davant del consell nacional. Una votació a mà alçada ha validat el seu plantejament, que passa per crear un patronat en què siguin majoria els independents.

Per tal de "prevenir" possibles errors del passat, Bonvehí ha volgut deixar clar que aquesta fundació i el PDECat no tindran cap "vincle financer", de manera que no se les pugui veure com una "unió d'empreses". La iniciativa de Mas treballarà "a tres anys vista" i serà l'encarregada de dotar de perspectiva l'acció del partit. L'expresident intentarà aconseguir fitxatges i organitzar actes a través del finançament de particulars i també d'empreses.
 

Artur Mas intervé davant del consell nacional del PDECat Foto: Julio Díaz / PDECat


Ningú és capaç de predir què passarà a Catalunya a tres anys vista, però el consens general –almenys dins del PDECat– és que ara cal passar amb èxit la pantalla dels pressupostos per afrontar la batalla del referèndum. L'encarregada de fer l'informe més polític relacionat amb el Govern ha estat la consellera de la Presidència, Neus Munté, atès que el president Carles Puigdemont era a Euskadi fent costat Iñigo Urkullu en el dia de la seva presa de possessió com a lehendakari. Pascal també s'ha referit a l'actualitat del procés, segons fonts consultades. No hi ha hagut intervencions dels assistents en aquest torn.

Puigdemont serà un dels membres del comitè nacional, una espècie de direcció ampliada que suma la cúpula, representants territorials, membres de les sectorials i de les joventuts. Avui s'ha votat que hi sigui el president de la Generalitat, els consellers i els caps de files a les cambres parlamentàries, que en seran membres nats. El PDECat segueix construint-se a tots nivells i, a parer els observadors més veterans, l'èxit dependrà de la capacitat de Pascal i Bonvehí "per imposar-se a les forces del passat". El nou logotip, per cert, arribarà al gener després d'un concurs públic. Mas ha mostrat el seu interès per supervisar les propostes.
Arxivat a