#Metadecidim, un pas més en el procés participatiu de Barcelona

El consistori ha organitzat les I Jornades/Hackaton del Decidim.Barcelona, la plataforma digital que recull propostes ciutadanes| Durant dos dies, 277 persones han participat aportant propostes per evolucionar el disseny i la funcionalitat

26 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:35h
L'Ajuntament de Barcelona va obrir el Programa d'Actuació Municipal (PAM) i els Plans d'Actuació de Districtes (PAD) a la participació ciutadana. I ho va fer, el febrer passat, amb la plataforma digital Decidim.Barcelona, que en només tres mesos va recollir 10.300 propostes, unes 9.000 de la ciutadania i 1.300 van sortir del mateix consistori. La pàgina web va rebre prop de 200.000 visites, les propostes van rebre 156.000 suports i 11.600 comentaris. En paral·lel, es van fer 428 sessions presencials, que van servir perquè els ciutadans de més edat, poc acostumats a Internet, poguessin intervenir en directe per debatre sobre les principals qüestions de barri o districte.

Amb aquesta primera experiència, ara el consistori de la ciutat s'ha proposat fer un pas més en el significat de «participació ciutadana» i ha organitzat #Metadecidim, les I Jornades/Hackaton del Decidim.Barcelona. Durant dos dies, divendres 25 i dissabte 26 de novembre, 277 persones s'han trobat en el Convent dels Àngels, per formar part dels tallers i píndoles formatives programades. 
 

El #Metadecidim és un procés de participació obert a la ciutadania Foto: Laura Corvasí


"Tota aquesta gent ha vingut a dissenyar el Facebook de la democràcia", ha explicat a NacióDigital Xabier Barandiaran, coordinador de l'equip de desenvolupament de Decidim.Barcelona. "En un procés tradicional, s'hauria convocat un concurs públic i una empresa privada hauria redissenyat la plataforma digital. Amb el #Metadecidim hem aconseguit que es debati sobre l'ús que se li donarà a l'eina participativa i que es pensi en les necessitats i complexitats dels processos de decisió en línia". 
 
Durant els dos dies de programació s'ha format als assistents en conceptes de democràcia deliberativa, anàlisi i visualització de dades i en desenvolupament d'eines digitals para potenciar la participació ciutadana.

Passades les primeres hores, els participants s'han repartit en grups de treball i han començat a dissenyar usos futurs del Decidim.Barcelona. "Per exemple, el Consell de la Ciutat. Quina relació i representació hauria de tenir a la plataforma. Hauria d'estar en streaming? Haurien de constar les actes? Es podrien fer preguntes a través de la plataforma i que fossin llegides en directe? Hem convidat a la gent a què dissenyin aquestes interaccions", ha explicat Barandiaran. 

Un altre grup s'ha dedicat als processos de participació, han identificat reptes, obstacles i recursos. Després s'han extret propostes concretes, com ara que Decidim.Barcelona sigui una plataforma més inclusiva; que s'obri a més idiomes (a més del català i el castellà) perquè la comunitat lingüística de la ciutat és molt gran; que es doni més visibilitat a les iniciatives populars; que hi hagi un Doodle integrat (eina d'organització); o que hi hagi més transparència. 
 

277 han participat en el #Metadecidim Foto: Laura Corvasí

 
Estructurar les dades en informació

El perfil dels participants és molt variat. Segons ha comentat Barandiaran s'han apuntat des d'un percentatge alt de tècnics municipals i de participació –"perquè és un programari molt innovador i volen conèixer el seu funcionament" –fins a assessors interessats en la participació.
 
A banda dels tallers, un altre equip s'ha encarregat de l'anàlisi de dades obertes i de qüestions més tècniques i de disseny. "A diferència d'altres plataformes, Decidim.Barcelona té una API. Això vol dir que qualsevol ciutadà pot extreure les dades i generar un coneixement nou, que sempre permet enriquir noves propostes. Ara que es parla tant de com les empreses treballen amb les dades massives, la ciutadania tenim l'oportunitat de fer el mateix i treure un profit col·lectiu", ha explicat un dels desenvolupadors de l'equip.

Una vegada finalitzat el #Metadecidim s'agafaran les propostes fetes. Les idees més votades arribaran a un equip tècnic de la plataforma. "En una última fase, la decisió la prendrà la ciutadania. I un equip d'enginyers s'ocuparà de fer realitat les deu propostes més valorades", ha conclòs el coordinador de l'equip de desenvolupament de Decidim.Barcelona. 
 

Silvia Luque, directora de la Fundación Ferrer i Guàrdia, a les I Jornades/Hackathon del Decidim.Barcelona Foto: Laura Corvasí

Arxivat a