Inaugurat el polèmic pessebre de la plaça de Sant Jaume de Barcelona

Les figures tradicionals es limiten a quatre, i són el nen Jesús, Sant Josep, la Verge i l'àngel

Un detall del pessebre de la plaça Sant Jaume
Un detall del pessebre de la plaça Sant Jaume | Jordi Bes
Jordi Bes
25 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:53h
El tradicional pessebre de la plaça de Sant Jaume de Barcelona ja s'ha obert al públic aquest divendres i es podrà visitar fins al 8 de gener. Interpreta el poema de Josep Vicenç Foix Ho sap tothom i és profecia convertit en un conjunt de nou esferes transparents, com si fossin boles de neu d'una botiga de records. Les figures tradicionals es limiten a quatre: el nen Jesús, Sant Josep, la Verge i l'àngel. El nen Jesús és l'única que està completament visible, ja que les altres tres sobresurten de capses, i tenen parts amagades, com a mínim els peus.

Unes cordes impedeixen caminar entre les esferes, on no hi ha caganer i els tres Reis són Foix, el pintor Joan Miró i el músic Pau Casals. El muntatge ha generat controvèrsia des que s'ha començat a instal·lar, i ho ha seguit fent entre els primers barcelonins que l'han visitat i que ha consultat NacióDigital. En Jordi Gasch prefereix "les coses més tradicionals" i ha afirmat que el pessebre "és molt trencador". Espera que ajudi a fer que la poesia es popularitzi més. "Segur que Foix és molt més conegut d'aquí a 15 dies", ha ressaltat.

Un altre dels detalls del pessebre de la plaça de Sant Jaume. Foto: Jordi Bes


La Sara ha dit que li agrada, perquè és "fora del comú". En Josep Maria i la Cristina han considerat que el pessebre és "original", però esperarien un muntatge més tradicional. "És massa modern", ha subratllat la Cristina, i en Josep Maria considera que "les bombolles resten protagonisme a la part principal", en referència al naixement, i ha afegit: "Era d'esperar alguna cosa així de Colau".
 
Els creadors reivindiquen la màgia del pessebre

Toti Toronell, un dels dos creadors del pessebre, ha explicat que el projecte l'han ideat amb en Quim Domene. "No he pogut veure encara Colau", ha afirmat. Domene ha reivindicat que no han inventat "res nou", ja que el muntatge té "molta màgia", i ha defensat que la màgia del Nadal és "el punt de connexió" entre creients i no creients en aquestes dates. Domene ha convidat els barcelonins que acudeixin a veure el pessebre, i ha explicat que, de la seva trajectòria artística, ha après que "no es poden fer coses que agradin a tothom".

Un plagi?

El pessebre que l’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat a la plaça Sant Jaume ha aixecat una gran polseguera per la seva modernitat. A l’Associació de Pessebristes de la ciutat no li agrada gens. De fet, el seu president, Jordi Capella, ha apuntat a RAC1 que no és un pessebre i que amaga les referències religioses. 

I a més, pel que fa a la presentació, Capella alerta que es tracta d’un plagi. “Això és copiat d’un pessebre que es va fer l’any passat a Oviedo”, apunta. 

Arxivat a