El «Black Friday» de Rajoy a Catalunya

El president espanyol fa rebaixes importants en el diàleg amb el Govern sobre la gestió del dia per intentar disminuir la xifra d'independentistes | ERC i PDCat hauran de decidir si participen, o no, de les negociacions que s'obren als ministeris i pel nou sistema de finançament

Mariano Rajoy, en una imatge recent
Mariano Rajoy, en una imatge recent | Flickr PP
25 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:08h
Fidel a les modes del màrqueting modern, Mariano Rajoy ha desplegat una operació Black Friday a Catalunya, amb rebaixes importants en el diàleg sobre qüestions de la gestió del dia a dia, però sense oferta de productes elaborats, com el referèndum. Després de cinc anys d'escassetat i dificultats per facilitar l'acord, Rajoy promet ara descomptes en l'entesa sobre inversions a Rodalies, finançament, fons de liquiditat, i fins i tot amb una treva en matèria lingüística a les aules. Compri, compri!
 
El moviment tàctic de La Moncloa ha generat confusió entre els consumidors catalans. PDECat i ERC consideren que es tracta d'una maniobra de publicitat, però hauran de decidir en les pròximes setmanes si participen, o no, de les negociacions que s'obren als ministeris i per a la confecció del nou sistema de finançament. Jugar, o no jugar. Sobre la taula, la promesa d'incidir en les polítiques de l'Estat a Catalunya i de resoldre problemes crònics de la societat catalana. 
 
Més enllà dels llums de neó, l'Operació Black Friday de Rajoy coixeja per la judicialització del procés i pels efectes de la seva predecessora: l'operació Catalunya. El president espanyol manté desplegada l'artilleria jurídica i els procediments penals contra Mas, Ortega, Rigau, Homs i Forcadell. El relat conciliador patirà noves interferències a mesura que s'acceleri el calendari del Parlament i s'enconi la batussa als jutjats. 
 
A més d'una neteja de la imatge del govern espanyol, l'estratègia de Rajoy busca trencar l'empat tècnic entre partidaris i detractors de la independència. Els populars consideren que una millora dels serveis públics generarà baixes entre els independentistes d'última hora que es van sumar a l'onada empesos per la crisi i la manca de projecte de l'Estat per a Catalunya. Objectiu: allunyar el sobiranisme del 50% i, en conseqüència, fer desistir el Govern de convocar el referèndum.
 
L'efectivitat final del Black Friday, però, dependrà de si el president espanyol supera una sèrie de proves per demostrar que no fa trampes i que la voluntat d'entesa és real. La primera –i gairebé definitiva– és el grau de compliment dels 46 punts que Carles Puigdemont tornarà a plantejar a la reunió que mantindran les pròximes setmanes. Deixant de banda qüestions com el referèndum vinculant, Rajoy té marge de maniobra per actuar, si vol, en el finançament de la llei de Dependència, el respecte a l'escola catalana, les inversions, el traspàs de Rodalies i les mesures contra la pobresa energètica. 
  
El perill més evident per a Rajoy és que la seva iniciativa acabi essent utilitzada per demostrar, precisament, que no hi ha res a negociar amb l'Estat. Sense concrecions ni inversions, l'invent donarà munició extra al sobiranisme en un moment vital per al procés. És el que va passar amb l'Operació Catalunya de Fernández Díaz, que al final va alimentar la desconnexió gràcies als nyaps d'un ministre que en comptes d'oferir productes atractius va provar d'eliminar la competència.