El Govern ha reduït a la meitat la despesa de l'Institut Català de les Dones en set anys

L'organisme que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l'equitat de gènere de la Generalitat ha passat de gastar 13,1 milions el 2008 a 6,8 milions el 2015 | L'ens quasi mai fa ús de tots els recursos que té a disposició i, en els últims deu anys, ha efectuat despeses 10,5 milions per sota del que se li havia consignat al pressupost

Acte institucional contra la violència masclista, aquest divendres a Barcelona
Acte institucional contra la violència masclista, aquest divendres a Barcelona | Govern
25 de novembre del 2016
Actualitzat el 27 de novembre a les 10:37h
Els recursos no ho són tot, però sempre és més fàcil fer front amb unes partides pressupostàries generoses a problemàtiques com les desigualtats de gènere o la violència masclista que sense o amb menys diners. Així, doncs, la tasca que té encomanat dirigir l'Institut Català de les Dones (ICD) és cada cop més feixuga, atès que la retallada de recursos que ha patit els últims anys és notable. 

Des que les partides que la Generalitat aprovava destinar-li van tocar sostre el 2008, aquestes han caigut un 38,8% fins el 2015. Ara bé, aquesta entitat autònoma administrativa que ara depèn del departament de Presidència curiosament no gasta gairebé mai tot el pressupost que té destinat i, si es comparen les obligacions efectivament reconegudes, la retallada ha estat de gairebé el 50%.

Hi ha molts factors que afecten a l'efectivitat d'unes determinades polítiques i, al costat de la grandesa de la partida pressupostària, hi ha també l'eficàcia de les mesures que s'impulsen o el marc legislatiu que les acompanyen. A més, la tria de recursos a un o altre àmbit no només depèn de les prioritats de govern, sinó també de la part del pastís que deixen lliures altres obligacions menys flexibles, com el pagament de determinades prestacions o el retorn del deute. 

Malgrat tot, els recursos que es destinen a entitats com l'ICD no és una dada innòcua i generalment els augments o disminucions de les partides tenen repercussions. És més probable, com és obvi, que una societat presenti graus d'igualtat de gènere majors i menys violència masclista si el país inverteix recursos perquè així sigui.

Una feina transversal del Govern

Malgrat tot, una portaveu de l'ICD subratlla que les polítiques per a les dones i per la igualtat es realitzen de forma transversal entre quasi tots els departaments. De fet, dimecres va realitzar-se una jornada sobre les polítiques estratègiques de l'executiu contra la violència masclista i existeix una Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes per coordinar la feina de les diverses conselleries en aquest camp i que fa un mes s'ha reforçat en l'àmbit l'àmbit de la violència masclista. Així mateix, la Generalitat va acordar el setembre impulsar l'Observatori de la Igualtat de Gènere, que integrarà el Centre d'Estudis, Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista.

Tot i això, el cert és que l'ICD, que dirigeix Teresa Pitarch, és l'organisme del Govern que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l'equitat de gènere que desenvolupa l'Administració de la Generalitat i, de fet, el seu pressupost coincideix amb la partida que destina l'executiu a polítiques de dones, motiu pel qual és un bon indicador dels recursos que es gasten en aquest àmbit.

Uns recursos, de fet, que no han parat de caure els últims anys, des que el 2008 va assolir el seu màxim pressupost. Així, mentre el 2006 disposava d'11,3 milions d'euros, dos anys més tard aquesta quantitat havia crescut fins a 12,3 milions, moment en què va començar a reduir-se progressivament. La major retallada, però, no va arribar fins el 2014, quan el pressupost de l'ICD va baixar de 9,7 milions a 7,4 milions. L'any següent podia semblar que la tendència s'invertia, ja que els pressupostos del 2015 li reservaven 7,5 milions, però el cert és que el projecte fallit del 2016 tornava a passar la tisora en uns 150.000 euros. En resum: el pressupost s'ha reduït un 33,3% des del 2006 i un 38,8% des del 2008.
 

Reunió de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, amb la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch, al centre. Foto: Institut Català de les Dones


Fins a 10,5 milions pressupostats i no gastats en total

Tanmateix, en realitat l'ICD quasi mai acaba gastant tota la partida que li reserva la Generalitat. En els últims deu exercicis, de fet, les obligacions finalment reconegudes han estat de mitjana un 10,2% inferiors al pressupost aprovat pel Parlament, cosa que significa que ha deixat de gastar 10,5 milions que tenia consignats, en total, des del 2006 al 2010, quantitat equivalent a la despesa anual reservada per a l'entitat en un any de vaques grasses. Excepte el 2006 i el 2008, quan va gastar un 6,7% i un 7,3% per sobre d'allò pressupostat, la resta d'exercicis la despesa ha estat inferior, sobretot el 2013 (any amb pressupostos prorrogats, quan es va gastar un 29,3% menys del previst) i el 2007 (25,5% menys). En l'últim exercici tancat, el 2015, l'ICD va deixar de gastar 711.271 euros, el 9,5% del pressupostat. D'aquesta manera, tenint en compte l'evolució de la despesa efectivament realitzada, la tisorada a l'Institut ha estat major, d'un 48,3%, de 13,1 milions el 2008 a 6,8 milions el 2015. Tot i això, aquesta quantitat ha augmentat lleugerament respecte el 2014, quan va quedar-se en 6,6 milions.
 
PRESSUPOST APROVAT I DESPESA FINALMENT EXECUTADA DE L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES

 
 
Aquest 2016, de fet, l'execució pressupostària segueix sent encara més baixa. Segons les dades del departament d'Economia i Hisenda, l'octubre havia reconegut obligacions per valor de només 3,1 milions, mentre que el mateix mes del 2015 aquesta xifra pujava a 6 milions, i l'octubre del 2008 a 10,6 milions. Una portaveu de l'ICD, però, afirma que hi ha la intenció d'esgotar el pressupost en els dos últims mesos de l'any.
Arxivat a