El degoteig de denúncies no s'atura

Les dades oficials difereixen del recompte que fan les entitats: mentre que l'administració recull que van morir assassinades vuit dones el 2015, Feminicidio.net calcula que en van ser 19 | La llei només preveu els casos en què les dones han estat agredides per les seves parelles o exparelles, i les entitats socials reclamen que s'amplïi el focus a tots els tipus de violències | Justícia calcula que es fan unes 35 denúncies cada dia, però es deneguen un 62,9% de les ordres de protecció

Gràfic sobre la violència masclista a Catalunya
Gràfic sobre la violència masclista a Catalunya | ACN
24 de novembre del 2016
Actualitzat el 25 de novembre a les 20:16h

Concentració en homenatge a les dones assassinades per violència masclista. Foto: ACN


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) calcula, en la seva memòria anual, que hi va haver vuit víctimes mortals de violència de gènere el 2015. L’any anterior en van ser 15, segons les mateixes fonts oficials, i en el que portem d'any ja en són cinc. Aquestes xifres, però, són força diferents de les que ofereixen entitats contra la violència de gènere com Feminicidio.net. Segons el seu últim informe, hi ha hagut un total de 19 víctimes mortals el 2015. El motiu del biaix en els còmputs s’explica perquè les dades oficials només tenen en compte els supòsits que la Llei Orgànica 1/2004 contempla en el seu article primer, mentre que les entitats reclamen que la normativa consideri tota mena de violències de gènere.
 
En concret, la normativa només inclou la violència “que s’exerceix sobre les dones per part dels que són o han estat cònjuges o dels que estan o han estat lligats a elles per relacions similars d’afectivitat, encara que no hi hagi hagut convivència”. D’aquesta manera, assenyalen les organitzacions socials, es deixa al marge de la llei tots aquells casos de violència contra les dones que no s’han produït dins de l’àmbit de la parella, com ara les agressions o assassinats no íntims, els infantils, per violència juvenil, per prostitució, per explotació i tràfic de persones, els transfòbics, els lesbofòbics, els racistes, els sexuals serials, per mutilació genital femenina, per robatori, per narcotràfic o crim organitzat, per connexió o per violència econòmica.
 
LES VÍCTIMES MORTALS D'UNA XACRA QUE NO S'ATURA
Les xifres que es mostren a continuació són les que ha recopilat Feminicidio.net durant el 2015, i que amplien les dades oficials ofertes per la justícia

 
 
Així, si es tenen en compte aquests supòsits, tal com mostra l’informe de Feminicidio.net, des del 2010 fins al 2015 hi ha hagut 132 dones assassinades a Catalunya, el que suposa el 19,38% del total de l’estat espanyol, on s’han registrat 681 víctimes mortals. D’aquestes morts, n'hi ha hagut 19 el 2015, set de les quals ho han estat per feminicidi íntim, el més majoritari i l’únic que contempla la llei. Així doncs, Feminicidio.net ha comptat una víctima menys el 2015 que la xifra oficial. Tanmateix, a l’informe es detalla que, en els darrers cinc anys, 39 dels 390 feminicidis íntims que s’han donat a l’estat espanyol no han estat registrats per les xifres oficials, el que suposa un 9,23% dels casos. A Catalunya, aquest percentatge és, segons l’informe, del 23,94%.
  
Alhora, les dades també mostren que des del 2010, juny i octubre són els mesos on hi ha un pic dels casos de violència registrats, mentre que a l’abril i el maig són els que en registren un número menor. La major part dels casos es produeixen a la demarcació de Barcelona.

Així mateix, les estadístiques destaquen que el perfil més habitual de víctima de violència de gènere acostuma a ser el d'una dona treballadora, d’origen espanyol i de 48 anys de mitjana, que mor en mans de la seva parella o cònjuge per apunyalament.
 
LES XIFRES DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

 
Catalunya, una de les autonomies que menys protegeix les víctimes
 
Segons les dades oficials del TSJC, 18.514 persones van presentar una denúncia de violència contra les dones a Catalunya el 2015, un 6,76% més que l’any anterior. Les xifres del TSJC són una mica més altes a les que ofereix el Departament d'Interior en els anuaris, que situen les denuncies any rere any al voltant de les 12.000. Aquest any, encara per acabar, el nombre de denúncies segons la conselleria és una mica inferior a les dades de l'any passat: fins al 31 d'octubre se'n van presentar 10.809, segons va anunciar el conseller d'Interior, Jordi Jané. Es calcula que cada dia es presenten de mitjana unes 35 denúncies. A més, la justícia catalana va admetre a tràmit un 5,13% d’ordres de protecció més el 2015 que l’any anterior, tot i que a l'Estat se n'han tramitat més percentualment.

D'entre totes les denúncies, tal com mostra la gràfica superior, la violència psicològica representa el 43% dels casos; la violència física, el 39%; altres agresions, com els delictes relacionats amb impagament o revelació de secrets, un 16%; i la violència sexual, el 2%. El nombre de víctimes de violència de gènere a Catalunya és d'11.711 fins a l'octubre, un 2,8% menys que l'any anterior. Durant el 2016, s'han detingut 4.237 agressors, la majoria adults d'entre 21 i 50 anys.
 
Tanmateix, malgrat el degoteig de denúncies i l'increment de les ordres de protecció tramitades, Catalunya és una de les autonomies que menys protegeix les víctimes. En concret, el 2015 es van denegar el 62,9% de les ordres de protecció que els jutjats accepten a tràmit. Aquest percentatge és gairebé l'invers al de l’estat espanyol, on les ordres denegades representen un 42,61%. Tot i així, el cert és que el nombre d’ordres aprovades pels jutjats catalans va augmentar el 2015 un 14,85%, mentre que les denegades s'han estancat lleugerament. Val a dir, però, que aquest increment en les acceptacions ha estat també considerable en el conjunt de l’estat espanyol, amb un 10,93% d’augment.
Arxivat a