Millo jura cridant al diàleg i al «compliment exigent de la llei»

La "crème de la crème" de l'unionisme s'aboca a la cerimònia que ha omplert el Palau Montaner de polítics i uniformats | Sáenz de Santamaría presideix la presa de possessió del nou delegat del govern espanyol

Enric Millo, jurant el càrrec de nou delegat del govern espanyol
Enric Millo, jurant el càrrec de nou delegat del govern espanyol | Govern espanyol
21 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:20h
Fa quatre anys, amb motiu de la presa de possessió de María de los Llanos de Luna, el principal representant del govern espanyol va ser l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, avui defenestrat. Aquest migdia, ha estat la vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría la que ha presidit l’acte de possessió del nou “virrei”, Enric Millo. Un ascens en el protocol, un indici potser de la rellevància que vol donar el govern de Mariano Rajoy a la nova designació i un reconeixement al pes polític del delegat. La cerimònia ha estat marcada per les crides al diàleg i, al mateix temps, a l'"exigent compliment de la llei"

Els uniformats han estat els primers d’arribar a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya. I cal dir que els més puntuals han estat els oficials de la Guàrdia Civil. Després s’hi han afegit els representants de l’exèrcit de terra, la marina i la força aèria. Al cronista li ha vingut al cap un programa de la TVE dels anys setanta, “Por tierra, mar y aire”.   

No ha estat fàcil per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, la ministra Dolors Montserrat, Enric Millo i la delegada sortint, Llanos de Luna, avançar fins a la sala on havia de tenir el lloc la cerimònia. Al Palau Montaner no hi cabia una agulla. Autoritats a banda, el tot unionisme s’ha concentrat per donar escalf a un dels seus. La cúpula de Societat Civil Catalana en ple escoltava amb satisfacció. Hi era el seu president, Mariano Gomá, i un dels seus predecessors, Josep Ramon Bosch, saludat amb alegria per molts dels presents. 

Una dona gran, empresària, deia a tothom que la volia escoltar que “estoy muy contenta. Es un cambio, y estamos en un momento de cambios”. El president d’Empresaris de Catalunya, Josep Bou, departia amb diputats del PP. Anna Balletbó ha arribat acompanyada d’Alberto Fernández Díaz. Jean Castel, diputat de Ciutadans, somreia d'orella a orella. L’exministre Jorge Fernández rebia abraçades -que també poden ser a vegades mostres de condol- d’amics i coneguts. En un dels grupets, algú es fixava amb un pin de l’interlocutor i preguntava: ”¿Es de adoración nocturna?”. “No -deia l’altre- es de la Asociación de Propagandistas”. Tots els cromatismes de l’unionisme s’hi trobaven ben representats.   

Millor ha jurat el càrrec -no l’ha promès- per la seva consciència i honor. En el seu discurs, ha citat especialment a Alicia Sánchez-Camacho, de qui ha dit que ha après molt. Ha evidenciat així una complicitat política de molts anys. Se l’ha vist emocionat quan ha agraït la feina feta a la seva predecessora, Llanos de Luna: ”Has posat el llistó molt alt”.

Les paraules del nou delegat, “diàleg”, “enteniment”, “la delegació ha de ser la casa de tots”,  “cooperació sincera”, “unir esforços”, omplien l’espai modernista atapeït. Ha dit que treballarà per superar les distàncies entre les institucions, “sense imposicions”, per afegir que actuaria també per fer complir la legalitat, no fos que algú es confongués.  La vicepresidenta ha lloat Millo i ha dit que serà els ulls, l’oïda, la mà dreta i la mà esquerra del govern en un moment que requereix enteniment i diàleg. El Palau Montaner no havia escoltat tantes vegades al llarg de la seva història  la paraula “diàleg”. La delegació´del govern era avui un diàleg. Sáenz de Santamaría ha definit Millo de “professional respectat”  i home acostumat al consens des del Parlament, i que per això l’han triat. Ah!, i també “per la seva bonhomia”. El discurs de la vicepresidenta ha estat volgudament suau. El partit alfa de la dreta espanyola es vol fer líquid.
 

Enric Millo, amb Soraya Sáenz de Santamaría, Dolors Montserrat i Maria de los Llanos de Luna. Foto: Europa Press