Puigdemont assegura que Catalunya progressa tenint un estat en contra i Felip VI es fa l'orni

El president de la Generalitat recorda, en el lliurament dels premis de Foment de Treball, els índexs d'èxit de l'economia catalana, que amb el 16% de població té el 20% del PIB espanyol | El monarca espanyol no fa cap al·lusió a la situació política a Catalunya

Gay de Montellà, Felip VI i Puigdemont
Gay de Montellà, Felip VI i Puigdemont | Govern
17 de novembre del 2016
Actualitzat el 18 de novembre a la 13:16h
Nit de gala avui a Foment del Treball, l’organització patronal catalana, que ha lliurat les seves medalles d’honor. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el rei Felip VI han presidit l’acte. Davant del monarca i de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, Puigdemont ha recordat que el 1986 Barcelona va guanyar el repte per ser ciutat olímpica, un èxit per a Catalunya que va ser també positiva per a Espanya. Va saber liderar. “Ara ho torna a fer”, ha dit, explicant que Catalunya, amb el 16% de la població, genera el 20% del PIB espanyol. “Catalunya lidera la creació de riquesa i la lluita contra l’atur, acull la seu de 1.400 multinacionals, el 45% de les ubicades a l’Estat”. 

Puigdemont ha recordat que Catalunya lidera la constitució de les societats mercantils a l’Estat, té el 34% de les empreses exportadores i lidera les exportacions a Espanya. I tot això sense disposar de tots els estris, com unes polítiques econòmiques pròpies i sense l’avantatge de l’efecte capitalitat, “i amb un estat que ha negligit els deures amb Catalunya”, que no ha volgut resoldre les mancances en infraestructures, que fiscalitza les nostres relacions internacionals i que judicialitza les iniciatives polítiques”. 

S’ha preguntat: “On podríem arribar si el corredor mediterrani fos una realitat” o si Catalunya pogués gestionar tota la gestió dels ports i aeroports. “Catalunya vol progressar i per fer-ho necessita exemples de lideratge cívic i empresarial”, ha asseverat el president de la Generalitat.   

El rei ha conclòs l’acte amb un discurs centrat exclusivament en l’economia i que ha defugit tota referència a la situació política –i menys de la denominada agenda catalana-, tret de recordar l’obertura de les Corts d’aquest matí. Ha parlat de la importància de la investigació i de la internacionalització. Ha posat Foment del Treball com exemple de visió completa i integral de l’empresa que crea ocupació i transforma l’entorn. Felip VI –combinant català i castellà- en cap moment s’ha desmarcat del discurs escrit que s’ha repartit en l’inici de l’acte.
Arxivat a