17 de novembre: la humiliació (necessària) de Fernández Díaz

El final d'un dels veterans del PP lluitant per presidir la comissió de Peticions frega el patetisme. Gas Natural segueix al punt de mira i avui es posiciona ERC i pren la paraula el rei Felip VI. Rock Hudson, CDC i l'Ateneu també són protagonistes del dia

17 de novembre del 2016
Actualitzat a les 8:56h

La carrera de Jorge Fernández Díaz és una de les més dilatades del PP. El seu final amenaça, però, amb ser patètic. L'exministre de l'Interior, un dels pares de l'anomenada "Operació Catalunya" contra l'independentisme, que li va costar fa unes setmanes ser reprovat al Congrés, pretenia retirar-se presidint la comissió d'Exteriors. És una de les més importants i el PSOE ho acceptava, però les queixes de l'oposició van fer que s'ho repensés. El PP va buscar aleshores una comissió menor rang però tampoc li ho van acceptar. Al final presidirà una de les de menys rang polític de la cambra, la de Peticions, cosa que no requereix votació ja que s'atorga al grup més nombrós. Tindrà, això sí, plus econòmic, cotxe oficial i assistent. El que no es va repensar el PSOE va ser el càstig al PSC, a qui han deixat sense la presidència de comissió que ostentava José Zaragoza. Ell, expert en veure l'ampolla mig plena quan de Ferraz es tracta, ho donava per bo si resolia la crisi oberta per la negativa del PSC a fer Rajoy president.

Gas Natural es regira... ERC respon? Ahir seguia la polèmica per la mort a Reus d'una àvia a qui Gas Natural va tallar la llum per no pagar-la. La companyia deia que no complia la llei 24/2015 perquè el Govern no havia desenvolupat el reglament, però és qüestionable. Elvira Vilardellho explica i les entitats més aviat donen raó a l'executiu. El paper de les televisions també ha estat galdós, diu Toni Vall a la seva crítica. Avui estarem pendents de la presentació de la Nota d'Economia sobre "eines per fer front a la pobresa i la desigualtat". Anirà a càrrec del vicepresident Oriol Junqueras i la consellera de Benestar, Dolors Bassa. Una ocasió ideal per a que ERC, sovint massa discreta, fixi posició en un tema que permet connectar procés i justícia social.

Guerres de banderes. Demà l'AMI decideix a Tarragona com desobeir el dia de la Constitució, 6 de desembre. Damunt la taula hi haurà, tal i com vam avançar, seguir el model Badalona i obrir simbòlicament centenars d'ajuntaments. Les accions seran, això sí, coordinades. De moment, ERC, tal i com explica Roger Tugas, aconsella en un document intern als seus regidors no obrir "guerres de banderes" que no tenen "rendiment polític" i aposta per la màxima unitat.

Medalles patronals amb "regal". Aquesta tarda Felip VI presideix a Foment del Treball l'entrega de les Medalles d'Or de la patronal (per cert que a la catalana, igual que a l'espanyola, ja hi ha moviments successoris). Amb el nou govern espanyol ja treballant, el rei aprofitarà per llançar missatges polítics. Fa tres anys l'acte va provocar una gran polèmica quan Artur Mas va declinar anar-hi perquè l'entitat que presideix Joaquim Gay de Montellà pretenia situar-lo al nivell protocol·lari de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. Al matí el rei haurà presidit a Madrid la inauguració solemne de les Corts després d'un any de bloqueig. Només ERC i Bildu s'han negat a ser-hi.


Vist i llegit

Encara amb Donald Trump de fons, el filòsof basc Daniel Innerarity escrivia ahir a El País l'article d'opinióPor una democracia compleja on s'atansava al fenomen del populisme i el vot a la contra i defensava atendre més els "plantejaments matisats". Les seves reflexions sempre fan pensar.


 El passadís

Cruïlla de Debat és una de les tertúlies de més pes i tradició entre els socis de l'Ateneu Barcelonès. Regularment organitza dinars amb un convidat. Ahir vaig tenir la sort que m'hi convoquessin a parlar de periodisme i de NacióDigital i de la política catalana. La cinquantena d'assistents, molts d'ells amb llarga trajectòria cívica i política, van quedar sorpresos no del que els vaig dir (tot i que espero que els fes servei) sinó d'una visita inesperada. Quan parlàvem de la relació entre els polítics i els periodistes va entrar a la sala Pompeu Fabra de l'Ateneu el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El cap de l'executiu va saludar els assistents però no es va quedar. Dinava a la cambra del costat, al despatx del president de l'entitat, el catedràtic Jordi Casassas.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1974 se celebrava al monestir de Montserrat l'assemblea fundacional de Convergència Democràtica de Catalunya. Ja des del primer moment el banquer Jordi Pujol i Soley apareixia com a líder d'un partit que bevia de la socialdemocràcia i l'humanisme cristià i amb un fort accent nacionalista. CDC es presentà a les primeres eleccions al Congrés amb l'esquerra moderada com a Pacte Democràtic. Els èxits arriben als 80. Després de pactar amb Unió, Pujol governa durant 23 anys la Generalitat i CDC és el gran partit nacionalista. La confessió de Pujol, que va exercir-hi un hiperlideratge, d'un dels casos de corrupció de la família (declarats l'estiu de 2014) sumats a la pèrdua de suport electoral van fer que la direcció desisteixi de celebrar-ne el 40 aniversari i es refundés com a PDECat aquest estiu. L'històric Jacint Borràs en presideix la comissió liquidadora. El partit sí que va celebrar els 25 anys (aquest vídeo repassa la trajectòria) poc abans d'ungir Artur Mas successor.


 L'aniversari

Un 17 de novembre de 1925 naixia als Estats Units l'actor Rock Hudson, un dels galants de la dècada dels 50 i 60 al cinema. Va morir a Los Angeles el 1985 víctima de la sida. Va ser el primer personatge popular que contreia aquesta malaltia, que va fer estralls a la dècada dels 90 i principis d'aquest segle. TVE va emetre un documental sobre la seva figura.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.