Jáuregui aposta perquè la reforma territorial sigui una prioritat a l'hora de negociar amb el PP

"Tenim l'oportunitat d'oferir a la majoria dels catalans una renovació del seu status", afirma el portaveu del PSOE al Parlament Europeu | Nega que es pugui produir una ruptura entre el PSC i el PSOE

Elena Valenciano, Javi López i Ramón Jáuregui al Parlament Europeu
Elena Valenciano, Javi López i Ramón Jáuregui al Parlament Europeu | Sara González
15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:57h
El PSOE és conscient que l'encaix de Catalunya a Espanya és un dels grans reptes de legislatura. En un context en què l'independentisme coqueteja amb la via unilateral mentre el PP només respon amb la judicialització del procés, el portaveu del PSOE al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, considera que els socialistes han de passar a l'acció i posar sobre la taula la reforma territorial a l'hora de negociar amb el PP. La situació del govern en minoria de Mariano Rajoy, que l'aboca a dialogar amb altres formacions per tirar endavant les seves propostes, és la principal escletxa que poden aprofitar els socialistes. "Tenim l'oportunitat d'oferir a la majoria dels catalans una renovació del seu status", ha afirmat l'eurodiputat en una trobada amb periodistes al Parlament Europeu.

"Aquesta és una legislatura de grans pactes i de grans reformes. Quan es plantegin les polítiques d'acord pels grans problemes del país, com el problema català, el PSOE ha de demanar-li al govern que impliqui la revisió de la nostra Constitució", ha assegurat l'eurodiputat, que considera que un cop es resolguin les prioritats que té la governabilitat de l'estat espanyol, com ara els pressupostos, serà inevitable que es doni una resposta al conflicte territorial. Això sí, sense condicions sine qua non. "El PSOE té capacitat per dir-li al govern que, si vol abordar un procés de reforma seriós de la democràcia espanyola i del model territorial, volem ser-ne part", ha subratllat.

Reforma de la Constitució i nou Estatut

Jáuregui ha desgranat amb claredat quin ha de ser el full de ruta que els socialistes han de defensar en els pròxims mesos. La reforma de la Constitució, ha dit, s'ha de debatre amb el govern espanyol i amb totes les formacions polítiques i ha de ser acordada especialment amb Catalunya perquè aquesta opció d'encaix no descarrili. Seria imprescindible revisar doncs, ha dit, l'article vuitè de la Constitució, el que fa referència a l'organització territorial de l'Estat. A partir d'aquí, de forma simultània o successiva, s'hauria de fer una revisió de l'Estatut de Catalunya que seria votat pels catalans i que no estaria sotmesa a la revisió d'un tribunal perquè ja s'hauria fet la reforma Constitucional votada per tots els espanyols. "La reforma ha de ser acordada amb la majoria dels catalans i, aleshores, els catalans sols votaran el seu Estatut", ha afirmat.

L'eurodiputat ha volgut deixar clar, però, que un model federal no és el mateix que un model confederal. "No tindrem 17 sobiranies que es posen d'acord per a la creació d'un nou estat", ha puntualitzat. Però sí s'ha mostrat partidari del reconeixement de les singularitats territorials. "Cal una negociació seriosa sobre la manera en què Catalunya es pugui sentir còmoda en el respecte de la seva identitat en un estat que l'acull", ha defensat. Ha advertit, però, que cal deixar de banda las "sobiranies enfrontades" i ha recordat que la "tensió independentista no porta enlloc" i menys encara si es planteja des de la unilateralitat.

"Res de ruptura" entre el PSC i el PSOE

Un dia després de la reunió del líder del PSC, Miquel Iceta, amb el president de la gestora, Javier Fernández, Jáuregui ha sentenciat que "de trencament, res" perquè es tracta de dos partits que són la mateixa força. L'eurodiputat ha defensat que "s'adapti" el marc de relació a la nova situació que travessen els dos partits i ha defensat que junts poden representar "una alternativa verossímil" en un escenari "tens per l'aventurisme, els sentiments i la passivitat".

L'eurodiputat del PSC Javi López ha fet una crida a parlar amb el PSOE "des de la fraternitat" per resoldre les discrepàncies i ha subratllat que les majories progressistes a Espanya "no s'entenen sense Catalunya" i que els èxits electorals de l'esquerra a la Generalitat i als ajuntaments "no s'entenen sense la relació fraternal" que tenen els dos partits. I és que, al seu parer, el PSOE és "més representatiu" si treballa de la mà del PSC. Sobre la polèmica definició de Catalunya com a nació, López ha precisat que el PSOE està preocupat pels efectes que podria tenir que s'inclogués a la Constitució.