Tanquen una associació cannàbica que captava turistes i menors a Barcelona

Una investigació conjunta entre la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil desmantella una suposada organització de tràfic de drogues al Raval que va arribar a tenir 16.000 socis | Van actuar arran de queixes veinals i van detectar que al local hi tenien accés menors d'edat | Detenen cinc persones i se n'investiguen quatre més per un delicte contra la salut pública

15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:28h

Entre el material decomissat hi ha uns dolços amb un alt contingut en THC. Foto: Guàrdia Civil / Guàrdia Urbana


Els "agents verds" eren els encarregats de captar turistes per la zona de les Ramblas de Barcelona. Els explicaven el que podien aconseguir a l'associació cannàbica i els portaven cap al seu local al carrer notariat número 7 del Raval. Allà els feien un carnet de soci per un preu de 20 euros i ja tenien accés a marihuana i haixix per un preu de 10 euros el gram, sense importar l'edat.

Aquest és el modus operandi que la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil atribueixen als suposats responsables de l'associació cannàbica clausurada per uns presumptes delictes de tràfic de drogues i contra la salut pública. S'han detingut a cinc persones que ja estan en llibertat amb càrrecs i n'hi ha unes altres quatre investigades per aquestes infraccions penals.

Segons han explicat aquest dimarts l'intendent Juan Rodríguez, i el capità de la benemèrita, Alfonso Casajús, entre els detinguts hi ha el president de l'associació. "Creiem que es tractaria d'un home de palla o un testaferro rere el qual s'amaguen els veritables responsables", han sostingut. La resta de membres de la suposada "associació delictiva", que actuava sota un "halo de legalitat", eren estrangers i parlaven diversos idiomes. El nombre total de socis va arribar a 16.000. "El 95% dels seus 'clients' eren turistes, la majoria provinents de l'Europa central", han especificat. 

Gominoles perilloses i menors

Entre el material decomissat, els caps dels dos cossos policials han subratllat que hi havia unes "gominoles" empaquetades "sense distintius de cap tipus ni llista de components" i d'aspecte "similar al producte de consum infantil" amb un alt contingut en THC, el principi actiu del cànnabis. "Poden provocar una sobredosi en poc temps i perquè l'efecte es produeix durant la digestió i la persona no se n'adona", ha alertat l'intendent Juan Rodríguez. 

A més a més, els agents encarregats de la operació anomenada "Matujo" han acreditat "documentalment" en el transcurs de la investigació que al local també hi havien tingut accés menors d'edat. "Menors de 17 anys", han concretat. 

Queixes veïnals i incompliments reiterats de precintaments

La policia va començar a percebre els indicis suposadament delictius a partir de queixes veïnals i l'incompliment de diversos precintaments administratius. Les investigacions de la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Civil van "confluir" a partir de l'agost. Fins al moment de la primera entrada i registre al local, els "agents verds" de l'associació haurien captat uns 100 socis al dia, segons han detallat. 

Els dos cossos policials han emfatitzat que les suposades activitats que atribueixen a aquesta associació infringeixen la jurisprudència del Tribunal Suprem sobre associacions cannàbiques. "No es tractava de consum compartit, sino tràfic de drogues a menors i estrangers", ha declarat Rodríguez, que també ha lamentat que les substàncies podien sortir del local, per tant, "el control es perdia". A part, també defensen que s'ha incomplit el manual de bones pràctiques de la Federació d'Associacions Cannàbiques de Catalunya perquè "venien la substància de manera immediata, sense deixar passar 14 o 15 dies per evitar el consum turístic".
 

Alfonso Casajús i Juan Rodríguez en la roda de premsa d'aquest dimarts. Foto: Isaac Meler

Arxivat a