El dia a dia a la Balconada d'Ampans, un pis del Bages per a discapacitats intel·lectuals

Convivència, autonomia i inclusió, les claus de la llar-residència que celebra els 25 anys amb els veïns

15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 10:51h
Veïns de la Balconada i membres d'Ampans durant la celebració del 25è aniversari
Veïns de la Balconada i membres d'Ampans durant la celebració del 25è aniversari | Ampans
"Tenir una discapacitat intel·lectual no és sinònim de viure apartat de la societat". Així explicava la directora de llars i projectes d'Ampans, Janeta Camps, la iniciativa que fa trenta-un anys la fundació bagenca va començar a implantar a la comarca perquè les persones amb disminucions psíquiques tinguessin el mateix dret que qualsevol altre individu a viure en una casa en la qual se sentissin estimats i respectats. 

Diverses causes fan que persones amb discapacitats intel·lectuals es trobin sense un nucli familiar estable que els proporcioni estabilitat i una rutina diària. Amb l'objectiu de pal·liar aquestes situacions, l'any 1985 Ampans va obrir la primera llar-residència al carrer Zamenhof de Manresa. Una iniciativa que actualment es duu a terme en diversos barris de la capital del Bages i també en pobles com Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós, Santpedor o Súria, i que permet que persones joves i adultes amb necessitats de suport intermitent, limitat o extens, es puguin desenvolupar amb la màxima normalitat i qualitat de vida. Actualment hi ha 200 persones que es beneficien d'aquest servei.

Una de les llars-residència que més bona acollida va tenir per part dels veïns va ser la de la Balconada, que el passat divendres 11 de novembre va celebrar els 25 anys de la seva implantació. En aquesta barriada hi viuen 12 persones amb discapacitats intel·lectuals que estan repartides en dos pisos. Totes elles, en aquest cas, són majors de 18 anys (ja hi ha altres residències que acullen els menors) i compten, diàriament, amb el suport d'un educador d'Ampans que treballa per a la millora de l'autonomia personal de cada un d'ells.

El Paco (26 anys), l'Abel (32 anys) i el Luis (48 anys) són tres de les persones que viuen en aquests pisos de la Balconada. "Cada dia ens llevem, esmorzem i anem a treballar", explica el Paco, que en el seu cas duu a terme tasques d'ajustament personal al centre ocupacional d'Ampans, situat a Santa Maria de Comabella. "Quan acabem de treballar anem a casa, berenem i tenim una estona per anar a passejar", explica el Luis, que relata que ell, cada dia va a caminar amb un dels seus companys pel barri. "A les vuit ens dutxem i sopem. Llavors cadascú, entre les deu i les onze del vespre, va a dormir", diu l'Abel que, amb un somriure també afegeix que el cap de setmana l'horari és més flexible i poden anar a dormir més tard.

Un barri amb molt feedback

"La ubicació dels pisos que tenim a la Balconada facilita que hi hagi molta interacció i interrelació amb la gent del barri", comenta Janeta Camps, tot posant de manifest que "aquesta iniciativa el que pretén és treballar els drets d'aquestes persones però també els seus deures: els veïns ens donen, però nosaltres també". Una afirmació que també subscriu el president de l'Associació de Veïns del barri, José Torrejón, que afirma que "sempre que organitzem una cosa ells hi col·laboren, són incondicionals". Torrejón, a més, els qualifica com "un exemple a seguir", ja que "sempre fan les coses amb alegria i un somriure, i això ha provocat que la gent del barri els vegi com unes persones totalment vàlides; uns veïns més".

"En aquest barri, les persones d'Ampans que hi viuen han generat simpaties i relacions amb la resta de veïns, i això els iguala i els unifica", diu Camps, que explica que el projecte de llars-residència "és un format molt discret perquè la gent del barri no sap si té un veí amb discapacitat o no. No volem destacar ni per positiu ni per negatiu: simplement volem ser uns veïns més".

I això, a la Balconada ho han aconseguit amb escreix. "Sempre que ens trobem pel carrer ens saluden i ens demanen com estem", explica el Josep Maria, un dels veïns del bloc: "No hem tingut mai cap problema. De fet, tenen més civisme que moltes persones que no tenen, aparentment, cap problema", expressa.

A més, i com a cirereta del pastís i exemple d'inclusió, des de l'Associació de Veïns de la Balconada es va crear un equip de futbol, amb l'ajuda de la Unió Esportiva Balconada, format per les diverses persones amb discapacitats intel·lectuals que viuen al barri. L'equip, anomenat Llars Balconada d'Ampans, té samarreta oficial i disputa matxs amb altres clubs de la comarca.

El passat divendres 11 de novembre tots els veïns del barri es van reunir al bar Malibu per celebrar els 25 anys de la creació de la llar-residència a la Balconada. Amb un berenar de xocolata desfeta amb xurros, la complicitat entre la gent d'Ampans resident als pisos de la barriada i la resta de veïns, va quedar palesa en una vetllada on no hi van faltar les anècdotes, els somriures i les abraçades.