9 de novembre: Trump trenca tots els esquemes i obre una era d'incertesa

El magnat supera Clinton i es convertirà en el sorprenent 45è president dels EUA. A Barcelona, Colau té problemes mentre CiU i ERC juguen a l'equívoc. El mur de Berlín, Esperanza Aguirre i Eduard Punset, també protagonistes

09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 7:58h

Sorpresa majúscula als EUA després d'una nit electoral d'infart. Donald Trump es convertirà en el sorprenent 45è president nord-americà després de superar Hillary Clinton contra tots els pronòstics dels últims mesos. El magnat republicà, amb les enquestes i els mitjans plantant-li cara, ha trencat tots els esquemes i obre una era d'incertesa marcada per un populisme ultraconservador de conseqüències (reals) poc previsibles.

El 9-N i les seves conseqüències. És encara un fet de molta actualitat i tardarà encara uns anys en passar a l'apartat de les efemèrides. Avui fa dos anys de la votació del procés participatiu del 9-N. Més de 2,3 milions de catalans es van acostar a les urnes en aquella gran demostració de voluntat de decidir sobre l'estat propi. Per haver promogut la votació malgrat la prohibició del TC estan processats Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs. D'aquest darrer ahir es va votar en comissió al Congrés el suplicatori per enviar-lo a judici al Suprem. En sentirem a parlar camí del referèndum d'independència del 2017.

El vodevil barceloní de CiU i ERC. Convergència i Esquerra compareixen aquest matí a l'Ajuntament de Barcelona per valorar els seus contactes entorn una possible alternativa, plantejada pels primers, al govern d'Ada Colau. L'alcaldessa ha estat incapaç de sumar complicitats i s'haurà de sotmetre a una qüestió de confiança per aprovar els comptes tal i com explica Jordi Bes. Els republicans segueixen jugant a una certa equidistància entre dos blocs que els allunya d'aparèixer com alternativa. I el PDECat, que no ha afrontat ni el debat sobre qui ha de substituir Xavier Trias, obvia que la seva alternativa a Colau passa per pactar com a mínim amb el PP o C's. Si no m'ha passat per alt, no crec que cap d'ells estigui per una Barcelona capital d'estat.


Vist i llegit

El govern espanyol d'ara (i també els d'abans i els que vindran) té cada cop més difícil desatendre la petició del corredor mediterrani, clau per assegurar la recuperació econòmica. Aquesta infraestructura s'ha convertit en un clam transversal al País Valencià. La dreta local ha aparcat el seu atàvic anticatalanisme per donar-hi un suport sincer. Ahir ho feia el president de Mercadona, Juan Roig, tal i com explicavaSalvador Enguix en una crònica a La Vanguardia.


 El passadís

Ahir vam conèixer els arguments de tres magistrats del TC contra l'anul·lació de la prohibició dels toros a Catalunya. I també vam escoltar una filípica de la cap de files del PP a Madrid, Esperanza Aguirre, contra les subvencions. Pel bloc gros va afirmar que "són corrupció" i s'haurien d'anul·lar. Totes? Totes no. En el cas dels toros la líder de la dreta madrilenya és molt favorable a les subvencions públiques. Quan presidia la Comunitat de Madrid destinava més de dos milions cada any a subvencionar les corrides i des que és a l'Ajuntament ha criticat durament l'alcaldessa Manuela Carmena per deixar de subvencionar l'escolta de tauromàquia. Els toros passen per davant de la coherència. 


 L'efemèride

Tal dia com avui fa 27 anys que va caure el Mur de Berlín. Aquest fet marca l'inici de l'ensorrament del sistema polític i econòmic socialista que, sota l'òrbita de la URSS, havia governat l'est d'Europa i marcat la política de blocs des del final de la Segona Guerra Mundial. El col·lapse de la RDA i la pressió ciutadana van fer que el mur s'obrís i es comencés a enderrocar. Alemanya es reunificaria mesos després. De les restes del mur en va fer aquest reportatgeJordi Borràs.


 L'aniversari

Avui fa 80 anys que va néixer a Barcelona el jurista, escriptor, economista, polític i divulgador científic Eduard Punset. Va ser ministre de la UCD i dirigent del CDS però el seu salt a la fama va arribar com a divulgador en programes de ciència de Televisió Espanyola. Amb el seu particular estil ha fet entenedors temes d'astronomia, medicina o benestar emocional. Albert Om va ser el seu Convidat.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.