El ple del Congrés amb el rei divideix els grups catalans

El PDECat assistirà a la sessió inaugural de la legislatura per part del monarca mentre que ERC declina anar-hi en considerar-ho un acte "servil" | En Comú Podem decidirà divendres si fa acte de presència o no

08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:16h

Un ple del Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press


El 17 de novembre és la data fixada per a la celebració del ple en el qual el rei Felip VI donarà el tret de sortida oficial a la legislatura, un acte que no es va poder fer després de les eleccions del 20 de desembre perquè no es va produir la investidura d'un president. La sessió solemne, però, genera divisió entre els grups catalans amb presència al Congrés. Mentre que el PDECat hi assistirà seguint la norma de l'antiga Convergència, ERC ha assegurat que no ho farà. En Comú Podem decidirà en una reunió divendres si hi assisteix o no. 

Els republicans argumenten que ja fa temps que han deixat d'assistir als actes presidits pel monarca i, de fet, ja no van anar a cap de les rondes de contacte per parlar sobre la investidura. A més, recorden especialment que el rei Felip VI no va felicitar Carme Forcadell quan va ser nomenada presidenta del Parlament. "Som coherents amb la nostra posició davant el cap de l'estat i aquest és un acte servil al que no ens sentim vinculats", diuen fonts republicanes. El PDECat, en canvi, sí ha participat en les rondes de contactes i també farà acte de presència a la sessió inaugural.

Pel que fa a En Comú Podem, el partit català amb més presència a la cambra baixa amb 12 escons, no decidirà fins divendres si assisteix o no al ple del 17 de novembre, que es desenvolupa tradicionalment amb un discurs del rei i una petita recepció dels representants electes. Els representants de Podem sí que assisteixen amb normalitat als actes de la corona i Xavier Domènech va participar en les rondes de contactes a la Zarzuela.