El PSC demana al PSOE que no tingui por de reconèixer Catalunya com a nació

Miquel Iceta demana que els socialistes catalans no siguin "exclosos" del projecte compartit amb Espanya | El primer secretari proclama "un nou inici" dels socialistes catalans

La nova direcció del PSC
La nova direcció del PSC | ACN
06 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:27h
El líder del PSC, Miquel Iceta, va tenir al darrer comitè federal del PSOE un bany de realitat que no li venia de nou: el socialisme espanyol no va entendre la singularitat política que viu Catalunya i per la qual de cap de les maneres el PSC podia abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy. Iceta, però, segueix fent pedagogia i ha tornat a fer una petició en la cloenda del congrés del partit. "Catalunya vol ser reconeguda com a nació i ningú ha de veure cap risc ni per a la unitat d'Espanya ni per a la fraternitat dels espanyols", ha sentenciat. Tot un avís a un PSOE que segueix mostrant incomprensió i recels pel sentiment nacional català.

El líder del PSC ha volgut treure ferro al concepte "nació" i ha intentat explicar que es tracta d'un "sentiment" que ha de poder "conviure en llibertat" dins d'un projecte compartit amb Espanya del qual ha demanat no ser exclòs. "Volem compartir un projecte, construir-lo i estar al pont de comandament. No ens agradaria que alguns, per activa o per passiva, ens deixessin de banda o ens excloguessin", ha implorat. El missatge té doble tall: el PSC vol seguir treballant colze a colze amb el PSOE i vol també tenir l'oportunitat de defensar, davant dels independentistes, que encara és possible una entesa amb Espanya reformant la Constitució.

"No es pot ser socialista i excloent"

Iceta ha comptat amb el suport de la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, a l'hora de demanar al PSOE continuar treballant plegats com fins ara. "Ningú pot quedar-se fora del projecte socialista. No es pot ser socialista i excloent, socialista i sectari", ha etzibat.

Un cop més, Iceta s'ha erigit com a garant del diàleg. Fins i tot amb el PP. "L'únic que no podem acceptar és una porta tancada i una orella tapada. A mi no em fa por dir que em sento espanyol, sobretot si m'hi volen", ha dit adreçant-se al portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, present a l'acte de cloenda del congrés del PSC.

Un "nou inici" i quatre grans reptes

Iceta ha proclamat un "nou inici" dels socialistes catalans ara que ja han passat dos anys de l'escissió que va sotmetre a una profunda crisi el PSC. Tal i com va dir a l'arrencada del congrés, ha tornat a recordar que els socialistes catalans han de créixer i ho han de fer onejant la bandera de ser els "continuadors de la tradició del catalanisme no independentista".

Quatre són els objectius que ha fixat per encarar la nova etapa del partit: el creixement de l'economia i la creació d'ocupació; treballar en l'agenda per la igualtat; la regeneració institucional i democràtica i resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya.