Els joves i el parany del tabac de cargolar

El 49,6% de les persones fumadores de 15 a 24 anys consumeix cigarretes fetes a mà | La dimensió social i la sensació que és més barat i més sa són els principals motius per elegir-lo per davant dels paquets industrials

Salut inicia un programa contra el tabac de cargolar entre els joves
Salut inicia un programa contra el tabac de cargolar entre els joves | Europa Press
05 de novembre del 2016
Actualitzat el 07 de novembre a les 10:05h

Salut inicia un programa contra el tabac de cargolar entre els joves. Foto: Europa Press


A la sortida de l’institut, a la porta de la discoteca o en un banc al parc, cada vegada és més habitual veure joves que cargolen alguna cigarreta o que la fumen i la comparteixen amb els amics. Els joves fumen, sobretot, cigarretes fetes a mà. Les dades així ho revelen. Segons l’últim informe de l'Agència de Salut Pública sobre l’impacte del tabaquisme a Catalunya, tot i que la venda general de tabac s'enfonsa, el 49,6% dels joves fumadors de 15 a 24 anys en consumeix de cargolar, un percentatge que augmenta any rere any.
 
De fet, tal com mostren les dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, el nombre de fumadors de cigarretes fetes a mà ha augmentat en deu anys fins a vuit vegades. El 2006 els consumidors de tabac de cargolar només representaven el 3,3% del total de fumadors. El 2015 aquesta xifra ha augmentat de forma preocupant fins al 26%. El Departament de Salut calcula que, en total, unes 420.000 persones del total de la població consumeixen aquesta mena de tabac habitualment. A NacióDigital hem volgut preguntar els joves què els en fa addictes.
 
“Vaig començar per fer la tonteria amb els companys, però a mesura que ha passat el temps el tabac m’ha creat dependència”, respon gairebé sense pensar l’Ivet, de 17 anys, quan se li demana què la va atraure del fum i del tabac de cargolar. La Jennifer, que ja en té 21, amplia els motius: “Al principi, fumes per fer-te el gran, perquè estàs amb els col·legues de festa, perquè vols molar”. Gairebé tots els joves als quals hem preguntat, com l’Eduard, de 24 anys, o el Pau, de 17, responen coses similars. “El meu ex fumava i em vaig acostumar. Vaig començar a poc a poc i ara fumo gairebé cada dia, tot i que no n’estic enganxada al 100%”, argumenta la Maria, també de 17 anys.
 
El tabac de cargolar, "més modern, més natural i més barat"
 
Les modes i la sensació de maduresa els fa fumar. La majoria cau en el parany del tabac de cargolar. Un estudi elaborat en el marc del programa “Classe sense Fum” constata que els adolescents pensen que fumar tabac de cargolar és més “modern”, que els dóna “més llibertat” i que el producte és més “natural” i menys perjudicial per la salut que les cigarretes manufacturades. Els motius, al capdavall, segons el Departament de Salut, són les falses creences. “No és cert que les cigarretes fetes a mà siguin menys perjudicials. Tenen els mateixos additius i, malgrat que hi posis menys dosi, la calada és més profunda”, argumenta la subdirectora de Promoció de la salut, Carmen Cabezas, que al maig va presentar xifres actualitzades sobre consum de tabac a Catalunya.
 
La Jennifer, que fuma paquets, hi coincideix. “Jo no fumo tabac de cargolar, però tinc moltes amigues que sí que ho fan perquè és, entre cometes, més sa”. La resta de joves responen que sobretot ho fan perquè els surt més barat, i ho expliquen: “Com que no el produeixen igual, perquè el venen sense paper i filtre, que has de comprar a banda, finalment surt millor de preu”, explica l’Eduard, que va començar a fumar, com la Jennifer, als 13 o 14 anys. El Pau, igual que l’Ivet, també afirma que “com que cal cargolar-los, en consumeixes menys que si només els agafes del paquet”.
 
Cabezas, però, argumenta que “tampoc és cert que el preu sigui més baix”, tot i que reconeix que, en temps de crisi, els estudis de la Secretaria de Salut Pública demostren que el consum per persona pot baixar de dos a tres cigarretes. A més, s’hi suma el fet que aquesta mena de productes, com la picadura del tabac per a pipa o el tabac de cargolar, reben un tractament fiscal més favorable. La Maria, que fa un any que fuma, primer paquets i ara cigarretes fetes a mà “excepte quan surt de festa”, adverteix, tanmateix, que “els preus han pujat últimament”.
 
La lluita contra l’addicció, un repte per al futur
 
Per evitar-ne el consum, el Departament de Salut ha engegat una activitat de prevenció, “Fumar? Jo no m’hi embolico”, dins del programa “Classe sense Fum”, en què a les aules dels instituts i les escoles mestres i adolescents reflexionen sobre el consum de tabac i combaten les creences errònies sobre les cigarretes fetes mà. La percepció dels joves, però, és que encara són massa joves per a què les conseqüències del tabac els perjudiqui la salut.

“Amb l’angoixa i l’estrès pels estudis, mai no ho he aconseguit. Noto que quan faig més esforç físic, quan amb els amics anem a fer una excursió, no respiro tan bé com abans i això em preocupa. M’agradaria en un futur dur una vida més sana”, argumenta l’Eduard. La realitat, però, és que tots els joves amb què hem parlat han provat de deixar-ho i volen a la llarga no dependre’n, però no ho han aconseguit encara.
Arxivat a