El govern espanyol demana a Puigdemont que aparqui les «línies vermelles» davant Rajoy

La reunió entre els dos presidents no té data, però Méndez de Vigo avisa: "Quan es vénen amb moltes línies vermelles, s'acaba tenint una bandera de la URSS" | L'executiu central abordarà aviat el nou finançament, els canvis a la Lomce, la situació de les pensions i el nou pressupost | L'Estat espera complir amb el topall de dèficit del 4,6% aquest 2016

Íñigo Méndez de Vigo ha debutat com a portaveu del govern espanyol
Íñigo Méndez de Vigo ha debutat com a portaveu del govern espanyol | Europa Press
04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:32h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, atendrà la petició del seu homòleg català, Carles Puigdemont, de reunir-se, però li demana que assisteixi a la trobada sense "línies vermelles", ja que el president de la Generalitat pretén insistir que la mà estesa pel referèndum no caduca. Així ho ha avançat aquest divendres el nou portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que ha afirmat que Rajoy "sempre ha estat obert al diàleg", ja que "cal tendir ponts i entendre's", motiu pel qual ha avisat a Puigdemont que "cal no tenir línies vermelles ni apriorismes". Així, citant un conegut seu, ha ironitzat que, "quan es vénen amb moltes línies vermelles, s'acaba tenint una bandera de la URSS, que és tota vermella". Sigui com sigui, no ha volgut posar data a la reunió, la qual "es farà quan l'agenda ho permeti".

Mentre, el també ministre d'Educació ha anunciat l'inici dels treballs per pactar un "nou sistema de finançament estable i suficient", els quals començaran amb contactes amb els grups parlamentaris per fer un "diagnòstic compartit" dels resultats del model vigent i després celebrar una conferència de presidents autonòmics al Senat. Puigdemont, de fet, ja ha avançat que no té intenció d'assistir a aquesta trobada. En tot cas, Méndez de Vigo ha exposat que, després que una reforçada Soraya Sáenz de Santamaría hagi assumit les competències relatives a administracions territorials, aquesta tasca de negociació del finançament l'hauran de pilotar conjuntament el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta espanyola.
 

Puigdemont i Rajoy, en una trobada recent Foto: Govern


Primeres mesures: canvis a la Lomce, pacte d'educació, pensions i ocupació

Per altra banda, el portaveu de l'executiu central ha garantit la voluntat de diàleg del govern de l'Estat, malgrat les crítiques, i ha esperat que "tots els grups, i el PSOE inclòs, han d'estar en aquesta línia" de reforçar el rumb de les reformes i l'estabilitat. Així, ha subratllat l'"esperit de col·laboració per arribar als 20 milions de persones ocupades l'any 2020" i, en aquest sentit, ha anunciat la intenció de fer els canvis legislatius necessaris per complir amb la promesa efectuada durant la investidura de suspendre les revàlides previstes en l'aplicació de la Lomce. Així mateix, ha apuntat que aviat crearà una subcomissió al Congrés per abordar el pacte nacional d'educació i es convocarà el pacte de Toledo per abordar la sostenibilitat de les pensions i el diàleg social amb patronal i sindicats.

A nivell pressupostari, l'executiu central també tindrà feina, ja que ha d'elaborar amb presses els pressupostos per a l'any vinent, els quals hauran d'incloure retallades per satisfer Europa. En tot cas, Méndez de Vigo ha avançat que el govern espera complir els objectius de dèficit del 4,6% aquest 2016 i reduir-lo al 3,1% compromès per al 2017. "El crèdit d'Espanya depèn de complir amb els objectius que s'han pres", ha destacat, satisfet perquè "els ingressos van bé", amb un increment de la recaptació del 6% en IRPF, del 4,4% en IVA i de l'1% en impostos especials. Sigui com sigui, ha assegurat que aviat es remetrà a la Comissió Europea l'actualització del pla pressupostari i el sostre de despesa, el qual servirà de base per elaborar els pressupostos de l'exercici vinent.