Raimon: «Sempre he tingut honestedat i fidelitat a una llengua i a una gent»

"He dit que no a cantar en altres llengües perquè crec que el meu idioma és tan bo com els altres" | El cantautor ha afirmat que a la societat espanyola "hi ha un clar retrocés en les llibertats", referint-se a la detenció de Montse Venturós, alcaldessa de Berga | "M'acomiado ara perquè penso que és millor deixar un bon record"

Raimon, aquest divendres
Raimon, aquest divendres | Europa Press
04 de novembre del 2016
Actualitzat el 06 de novembre a les 12:28h
"Aquesta no és una decisió improvisada, fruit d'una rabieta o d'una emprenyada. Ve de lluny, del 2014". Així ha explicat Raimon les causes del comiat dels escenaris que es podrà viure el proper maig al Palau de la Música Catalana amb Dotze recitals de comiat. Un pas pres a consciència i meditat que ha sacsejat la memòria d'un bon gruix d'espectadors que l'han seguit des d'uns inicis en plena dictadura, i que s'han emocionat i revoltat al llarg de 55 anys de trajectòria i revolta.
 
Ramon Pelegero i Sanchis (Raimon) s'acomiadarà a Barcelona d'aquest públic que tant l'ha admirat, no pas al País Valencià. "Aquí és on m'he fet com a professional, on he tingut una resposta més transversal, a nivell de gent molt diferent, que valora el fet artístic, gent que aprecia la teva posició en el món, les opinions i també els pensaments", rebla. "Sempre he tingut fidelitat i honestedat a una llengua i a una gent. I això li dec a Barcelona", en un llaç que els anys han anat enfortint a través d'ofici irrenunciable.

Un país que retrocedeix pel que fa a llibertats

En aquest sentit, Raimon ha estat clar en la seva lluita. "No es pot cantar en català amb vocació de mercat. És la nostra llengua pròpia, però ni tan sols és hegemònica, i no diguem ja País Valencià o a les Illes". El cantant ha explicat que va haver de dir que no constantment a cantar en altres llengües per aquesta fidelitat. "El marit de Petula Clark volia que cantés en francès. També em van proposar de fer un disc en anglès. I al festival del Mediterrani em van dir de cantar en castellà. He dit sempre que no perquè crec que la meva llengua és tan bona com les altres. I el fet que te la neguin no és suficient com perquè la deixis".

Raimon també ha estat preguntat per la qüestió del dia: la detenció de Montse Venturós, alcaldessa de Berga. El cantant de Xàtiva ha mantingut que a la societat espanyola "hi ha un clar retrocés en les llibertats". "Pel que fa a Catalunya, cada dia van retallant, ja sigui en drets o econòmicament. És un fet que els drets de les persones estan amenaçats, com exemplifica la llei mordassa", ha raonat. "Estem en una situació de democràcia molt relativa, per descomptat. Però no és comparable a la dictadura, en cap cas", ha afegit.

Uns concerts finals amb la idea de complaure el públic

Somrient i serè al llarg de tota la roda de premsa, Raimon ha subratllat que volia "acabar bé". Finire in bellezza. "Ara em trobo molt bé de veu. Fins i tot m'arribo a  agradar". Entre les raons, però, cal destacar una enorme autoexigència. "Sóc molt exigent amb mi mateix i trigo molt a fer les cançons". A això cal sumar-hi motius estrictament físics: "aquest és un ofici nòmada, i això també influeix. Hi ha coses que ara em fan nosa, com menjar o dormir fora de casa". En tot cas, Raimon no ha descartat seguir fent cançons, tot i que és força improbable. "Però jo no les cantaré, segur. Com tampoc no faré més gravacions. Una vegada que he acabat de cantar, això és inviable", ha reblat.

El cantautor ha confessat que encara no sap com seran els concerts del proper maig, ni quin repertori tindran. Sí que ha assegurat que "la idea és complaure a la gent que vingui. Serà l'última ocasió que tindran per escoltar-me i vull complaure". Això implica uns recitals generosos. "Tots els concerts no són mai iguals, encara que siguin amb el mateix repertori", però sí que ha manifestat la voluntat de sorprendre o d'incloure alguna petita variació en cadascuna d'ells.

En qualsevol cas, el que sí és clar és allò que farà un cop s'hagi retirat del tot, després del ritme emocionalment intens dels darrers concerts: "Tinc moltes lectures a mig fer, i molts discos que no he pogut sentir. Ara vull mirar els altres i veure què fan". Un Raimon que ha estat admirat i que ara vol ser a l'altra banda per, discretament, passar a ser espectador.
Arxivat a