Meritxell Batet: «Abstenir-se és un error»

La líder del PSC al Congrés defensa el "no" a Rajoy en una entrevista a NacióDigital, però assegura que el trencament de la disciplina de vot no provocarà una "ruptura" amb el PSOE | "És una decisió difícil, i respectaré el que faci; no hi ha una solució bona", afirma sobre Pedro Sánchez

Meritxell Batet, dimecres al Congrés
Meritxell Batet, dimecres al Congrés | Europa Press
29 d'octubre del 2016
Actualitzat el 30 d'octubre a les 16:33h
Meritxell Batet (Barcelona, 1973) admet que viu dies complicats, com la resta de diputats del PSC, que aquest dissabte trencaran la disciplina de vot per manifestar el seu rebuig a la candidatura de Mariano Rajoy. La cap de files dels socialistes catalans al Congrés considera que l'abstenció no beneficia el projecte socialista, però defensa que la disparitat de criteri amb la gestora del PSOE no comportarà cap "ruptura" amb els socialistes espanyols. Pròxima a Pedro Sánchez, Batet ha parlat en els darrers dies amb l'exsecretari general. Diu que respectarà la seva decisió. Ho argumenta en aquesta entrevista a NacióDigital al Congrés, abans de la votació definitiva de la investidura de Rajoy. 

- Defensava aquests dies que les tibantors entre PSC i PSOE no han d'acabar ni acabaran en "ruptura". Quin ha de ser el futur del PSC?

- És fonamental pel nostre projecte polític continuar treballant amb el socialisme de tot l'Estat. Pensem que la convivència entre Catalunya i el conjunt de l'Estat és bona, i el que volem és transformar junts el país. I per treballar junts cal que aquests ponts, evidentment, no es fracturin.

- No hi ha cap possibilitat de ruptura de la relació?

- Per part del PSC, no hi ha cap possibilitat de ruptura. I ho dic categòricament. Ningú té aquesta voluntat, i les intervencions al consell nacional van ser molt clares. Es van expressar totes les veus amb molta contundència afirmant el "no" a Mariano Rajoy. I, amb la mateixa contundència, es va dir que era imprescindible continuar treballant conjuntament amb el PSOE.

- Com pot gestionar el PSC una abstenció dels socialistes espanyols a Mariano Rajoy?

- Des del PSC som molt conscients que l'abstenció no és un suport a Rajoy. Les polítiques del PP no han deixat d'ofendre els socialistes del conjunt de l'Estat. És una abstenció que es produeix exclusivament pensant en l'interès general, perquè no és decent anar a unes terceres eleccions. En l'escenari actual, no hi havia marge per fer grans coses. També s'ha deixat molt clar que aquesta abstenció en cap cas representarà connivència amb les polítiques del PP. Només volem que comenci a caminar la legislatura, i defensarem el nostre programa electoral, que pot tenir el suport d'una majoria a la cambra. El PP haurà d'acceptar, per tant, les iniciatives que es puguin aprovar.

- Sembla difícil pensar que la posició del PSOE no castigui el PSC a Catalunya.

- És bo que hi hagi respecte, entesa i comprensió de quines són les posicions polítiques de cadascú. No crec que n'hi hagi ni de bones ni de dolentes. Abstenir-se és un error o té gran part d'error, però no penso que jo tinc la veritat absoluta. El context excepcional a Catalunya, en part per la deixadesa del govern d'Espanya, directament imputable a Rajoy, fa comprensible que el PSC mantingui la seva posició. Tinc constància que la immensa majoria dels socialistes de l'Estat és conscient del moment excepcional que es viu a Catalunya, i que aquest és el principal problema que te l'Estat. I el PSOE ha de formar part de les solucions. De fet, és l'únic partit que ha ofert una sortida per solucionar el problema de fons. I només es resol dialogant molt, renovant el pacte de convivència mitjançant una reforma de la Constitució.

- Al PSC no hi ha temor que la crisi socialista doni ales als "comuns"?

- No penso en clau partidista. La posició del PSC s'ha configurat en base a conviccions i reflexions profundes. Som honestos amb la societat catalana. Parlem clar sobre quin és el nostre projecte, un projecte que no creu en la independència, que creu en la convivència amb el conjunt de l'Estat. Però també pensem que aquest model d'Estat ha de canviar.

- Rajoy demanava "responsabilitat" continuada al PSOE més enllà de la investidura. Hi haurà pressupostos amb l'ajuda dels socialistes?

- No hi ha aquesta predisposició. Pensem que la votació de la investidura no és un pacte de govern ni de legislatura. Per tant, serà el propi govern, quan presenti les diferents iniciatives, qui tindrà la responsabilitat de fer gestos per negociar amb els grups de la cambra. Si presenten un pressupostos socialdemòcrates i que compartim, els votarem. Però no sembla previsible.    

- I amb tanta dificultat per construir majories, començant pels pressupostos, la legislatura no serà curta?

- Poden entrar en joc altres formacions polítiques. Hi ha partits que en matèria econòmica, i fins i tot en matèria social, comparteixen moltes qüestions amb el PP. Ho hem vist al llarg de la història, i en la concreció de determinades votacions de lleis concretes. Penso en la legislatura de majoria absoluta, quan el PP no necessita els vots d'altres forces. Convergència va votar llavors un munt de lleis: la reforma laboral, la llei d'estabilitat pressupostària, l'amnistia fiscal... Qüestions especialment polèmiques. Per tant, el ventall del PP per negociar els pressupostos és ampli. Si ells s'avinguessin a acceptar les esmenes que nosaltres plantegem i canviar el pressupost que ens presentin, ho podrem votar.

- Què ha de fer Pedro Sánchez?

- No sóc ningú per dir-ho. És una decisió difícil, i respectaré el que faci; no hi ha una solució bona. No faré una valoració moral sobre la seva decisió.

- És difícil encetar una etapa nova amb Sánchez al Congrés?

- Ell podria actuar com un diputat més. Totes les possibilitats existeixen. El més important en aquests casos és prendre la decisió que et faci sentir millor amb tu mateix.

- I Meritxell Batet se sent còmoda o incòmoda amb la situació dels socialistes al Congrés?

- Em sento còmoda amb la posició política del PSC. Tinc el suport de tot el partit. Però al mateix temps és complicat formar part d'un grup parlamentari en què la nostra posició genera un cert conflicte. No són dies senzills. Serà important que siguem capaços de mirar endavant, perquè la societat ens necessita.