CaixaBank presenta uns beneficis de 970 milions i reforça el lideratge en banca minorista

Guillermo Gortázar, conseller delegat, valora positivament el desbloqueig polític a l'Estat i apel.la a consolidar el creixement econòmic

 Jordi Gual, president de CaixaBank i Gonzalo Gortázar, conseller delegat
Jordi Gual, president de CaixaBank i Gonzalo Gortázar, conseller delegat | CaixaBank
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:21h
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha presentat aquest matí els resultats de l’entitat en el tercer trimestre del 2016. En els nou primers mesos d’aquest any ha obtingut un benefici de 970 milions d’euros, el que suposa un 2,6% menys en relació al mateix període de l’any anterior. Cal assenyalar, però, que aquells resultats van obeir a l’impacte extraordinari que va implicar la integració de Barclays Bank. Els resultats abans d’impostos han estat de 1,314 milions , que representa un increment del 45,2% si es compara amb el 2015, mentre que el resultat del negoci bancari i assegurador s’eleva fins als 1.374 milions, amb una rendibilitat de l’11%.  

CaixaBank té en aquests moments 13,8 milions de clients, 5.089 oficines i 9.476 caixers. L’entitat ha reforçat de manera sensible el seu lideratge en banca de particulars, arribant a una quota de penetració del 29,5%, segons dades de la consultora FRS Inmark. Si parlem de la penetració de clients particulars com a entitat principal, s’incrementa també i ho fa del 24 al 25,7%. La dada és rellevant, tal i com ha subratllat Gortázar, ja que suposa una posició més forta que la que obtenen junts els dos competidors immediats. 

“Estem treballant bé”, ha afirmat Gonzalo Gortázar, que ha destacat la importància de la caiguda de la morositat, que en els darrers tres anys ha vist baixar la ràtio en 4,1 punts percentuals, situant-se en el 7,1% al final del tercer trimestre. Un factor en el qual ha tingut un paper determinant que els saldos dubtosos s’han reduït en un 20% en la variació interanual. 

En la roda de premsa, Gortázar ha assenyalat que en el pla estratègic de l’entitat no es contempla participar en operacions corporatives i que “una de les claus de l’èxit d’aquesta casa ha estat mesurar molt bé les coses i tocar de peus a terra, tenint els recursos ben concentrats”. A una pregunta sobre possibles reduccions de plantilla i oficines, Gortázar ha contestat que no hi haurà cap onada de reducció i que aquest any s’han engegat plans de prejubilacions i baixes incentivades que han suposat la sortida de 800 persones, de manera no traumàtica i d’acord amb els representants dels treballadors.

Gortázar: “La societat ha respost bé a la incertesa política”

Gonzalo Gortázar ha valorat com a “positiu” que finalment s’hagi desbloquejat la situació política i que hi hagi govern a l’Estat. Ha destacat, en aquest sentit, que el 2016 ha estat un any de creixement econòmic fort, per damunt del 3%, “el que vol dir que la societat ha respost molt bé a les incertesa política”. Unes terceres eleccions “haguessin estat el símptoma d’un problema. La nova legislatura exigirà acords i concessions de tots”. Gortázar ha insistit en què cal  seguir treballant perquè la recuperació econòmica es consolidi, perquè malgrat els elements positius, la situació presenta encara massa desequilibris, com l’alt nivell de desocupació existent, de dèficit públic i d’endeutament. El conseller delegat ha dit que “ajustar els desequilibris és difícil, però assequible sempre que estiguem en un context de creixement, i cal consolidar-lo”.