Set milions d'euros anuals: la xifra que gasta l'Estat només en lloguers per a ambaixadors i cònsols

Són dos milions més que els cinc que la Generalitat tenia previst destinar a delegacions, oficines i missions en el projecte de pressupostos per al 2016 | Hi ha tres arrendaments superiors als 20.000 euros mensuals: Qatar, Angola i Rússia

Margallo en l'acte de jura dels futurs ambaixadors espanyols
Margallo en l'acte de jura dels futurs ambaixadors espanyols | MAE
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 22:19h
Una de les crítiques més esteses entre els partits contraris a la independència és que el Govern "llença" els diners que destina a la conselleria d'Exteriors que lidera Raül Romeva. En nombrosos debats parlamentaris, representants del PP i de Ciutadans han assenyalat que cal tancar les delegacions catalanes a l'estranger -una proposta de resolució dels de Xavier García Albiol ho demanava explícitament en el debat de política general- perquè formen part de la "propaganda independentista". Aquests dos partits mai han qüestionat el cost de l'aparell diplomàtic estatal. Un cost que inclou, segons dades a les quals ha tingut accés NacióDigital, gairebé 7 milions d'euros anuals només en lloguers per a ambaixadors i cònsols.

Si es desglossen les xifres, cada any es destinen 6,06 milions d'euros a pagar el lloguer dels ambaixadors que representen Espanya en aquells països en els quals no es disposa d'una residència en propietat. En el cas dels consolats, el cost anual és de 912.000 euros. Cada mes, els espais que ocupen en règim d'arrendament els ambaixadors suposen un cost de 505.320 euros, que en el cas dels consolats -que són sensiblement menys- s'eleva fins als 76.005 euros. El cost total pressupostat per la Generalitat per a "delegacions, missions i oficines" era de 5 milions d'euros en el pressupost -no tramitat- del 2016.

Qatar, el més car

Quins són els països que suposen una despesa més gran per al departament que lidera José Manuel García Margallo? Per aquest ordre, el podi l'ocupen Qatar, Angola i Rússia. Al país àrab s'hi paguen 32.073 euros mensuals de lloguer, mentre que als estats africà i rus s'hi destinen 25.585 i 23.373 euros cada mes, respectivament. Hi ha fins a 25 països en què els arrendaments superen els 10.000 euros, des dels Emirats Àrabs fins a Síria, passant per Afganistan, Ucraïna, el Sudan i Nova Zelanda.

Les que surten més econòmiques per al ministeri d'Afers Estrangers són les de Camerun -3.584 euros-, Guinea-Bissau -2.585-, Etiòpia -1.738- i el Iemen -1.600- En aquest últim cas l'ambaixador no hi és, però se segueix pagant l'import en la mesura que la seu no ha pogut ser buidada "degut a la guerra", segons puntualitza el ministeri. Les residències del Marroc -12.960 euros- i Tailàndia -3.835- són "provisionals" perquè "s'estan fent obres en l'immoble propietats de l'Estat".

La documentació del ministeri inclou quatre puntualitzacions més en els casos de la Xina -16.879 euros mensuals-, Andorra -12.111-, Guinea-Bissau -2.585- i Etiòpia -1.738-, l'import de les quals ha estat calculat "en funció dels metres quadrats ocupats per la residència en tractar-se d'un contracte conjunt per a Residència i Cancelleria ".

L'Estat disposa de prop de 130 ambaixades repartides per tot el món, dins de les quals s'hi troben les missions permaments en organismes com la Unió Europea (UE), la OTAN i les Nacions Unides. La xifra de consolats és inferior, però també s'apropa al centenar.
Arxivat a