Amics del Passeig de Gràcia demana no eliminar la plaça de Joan Carles I

L'entitat vol posar una placa de record si es canvia el nom pel de "Cinc d'Oros"

Redacció
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:04h

Plaça Joan Carles de Barcelona. Foto: Adrià Costa


L'Associació Amics del Passeig de Gràcia (APG) ha enviat una carta a tots els partits de l'Ajuntament de Barcelona per aturar el canvi de nom de la plaça Joan Carles I, la qual passarà tenir la denominació popular de "Cinc d'Oros", com va avançar NacióDigital a l'abril. El president de l'entitat, Luis Sans, ha defensat que "la memòria històrica democràtica de la ciutat ha de ser preservada", i ha recordat que el nom vigent va ser aprovat per unanimitat al ple del 27 de febrer del 1981, pocs dies després de l'intent de cop d'estat del 23-F, en agraïment al paper que va desenvolupar el monarca en la salvaguarda de la democràcia.

"La memòria històrica democràtica pertany a tots els barcelonins, pel que cap ideologia se l'hauria d'apropiar en un sentit o en un altre", afirma la carta, segons ha informat aquest dijous en comunicat. En cas de no acceptar la petició d'aturar el canvi de nom, l'APG ha anunciat que sol·licitarà permís a l'Ajuntament per instal·lar una placa a una de les façanes de la plaça recordant el moment històric del ple municipal del 1981.

Suport de l'associació dels eixos turístics

La petició de l'associació té el suport de l'Associació d'Eixos Comercials i Turístics de Barcelona (Barcelona Oberta) que, en una altra missiva que signa el seu president, Gabriel Gené, demana també que se suspengui el canvi de nom i "la contínua revisió dels símbols de la ciutat", ja que, a parer seu, "creen debats estèrils i no permeten focalitzar l'atenció en afrontar els grans reptes que té la ciutat". A principis de maig la proposta de canviar el nom de la plaça Joan Carles I ja es va aprovar al ple de Gràcia i al de l'Eixample.

La història del "Cinc d'Oros"

A principis del segle XX es va decidir dedicar la plaça a Pi i Margall, barceloní que havia estat president de la Primera República. Mentre no s'hi va ubicar un monument en el seu honor, la plaça tenia una peça circular al centre que estava buida i quatre més circulars als costats, amb fanals de l'escultor Pere Falqués. Aquelles cinc rodones recordaven la carta de "cinc d'oros" de la baralla espanyola, i d'aquí en ve el sobrenom popular.
 

Comunicat de l'Associació Amics del Passeig de Gràcia contra eliminar la plaça de Joan Carles I

Arxivat a