Pedro Sánchez votarà «no» a Rajoy aquest dissabte i mantindrà l'escó al Congrés

L'exlíder del PSOE no canviarà de parer en la segona volta de la investidura, quan bona part del grup socialista s'abstindrà i permetrà que el candidat del PP sigui president | Sánchez conservarà l'acta de diputat tot i trencar la disciplina de vot i ja ho ha comunicat als seus col·laboradors

Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés
Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés | Europa Press
28 d'octubre del 2016
Actualitzat el 29 d'octubre a les 10:16h
Ni s'abstindrà a la investidura de Mariano Rajoy ni deixarà l'acta del Congrés. Pedro Sánchez es mantindrà ferm en els seus postulats i votarà "no" al candidat del PP en la segona sessió del debat, convocada per dissabte. Així ho ha comunicat al seu cercle més estret de col·laboradors, segons ha pogut saber NacióDigital. L'exlíder del PSOE, però, està sent sotmès a una forta pressió per un sector de dirigents del PSOE que l'empenyen a marxar.

Però el pla de Sánchez és desmarcar-se de la directriu marcada pel comitè federal de diumenge passat -que va fixar l'abstenció de tots els diputats del grup parlamentari- per permetre la reelecció de Rajoy. Tot i que en les últimes hores s'ha especulat amb el fet que renunciés a l'acta de diputat, ell vol continuar al Congrés i no deixar l'escó. El mateix Sánchez ha comunicat la decisió als seus col·laboradors de confiança, tal com apunten les fonts consultades per aquest diari. De fet, Sánchez ha parlat ja amb dirigents del PSC, que l'han animat a mantenir-se ferm i a no enterrar les seves aspiracions de cara al pròxim congrés que haurà de convocar la gestora. Els arguments per quedar-se és que la presència al Congrés és una plataforma per seguir-se mantenint en la cursa per tornar a liderar el partit.

"No és no", ha repetit Sánchez fins a la sacietat. Fins a tal punt, que quan va plantejar al seu partit convocar unes primàries i un congrés imminent i intentar forjar un govern alternatiu al del PP, el comitè federal va tombar la seva proposta i ell es va veure abocat a dimitir. Des d'aleshores ha fugit dels focus mediàtic i hi ha qui assegura que no ha enterrat la destral de guerra. Això sí, bona part del PSOE pressiona perquè, abans de trencar la disciplina, no es presenti a la segona volta del debat d'investidura de demà. I és que fins i tot dins dels partidaris del "no" a Rajoy hi ha qui considera que si vol tornar a ser secretari general del PSOE ha de tenir l'expedient "net" i això implica no desacatar una decisió del comitè federal.

Pels diputats que aquest dissabte desobeiran la directriu del comitè federal, però, la decisió de Sánchez és vital per poder mantenir viu el pols. Els set diputats catalans ja han assegurat el seu vot en contra de la investidura de Rajoy mentre que també desacataran les independents Margarita Robles i Zaida Cantera. L'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza i la diputada aragonesa Susana Sumelzo també han deixat clar el seu "no". Si Sánchez es manté ferm en la seva decisió, altres diputats es veuran també encoratjats per trencar la disciplina.