Rajoy solemnitza el veto al referèndum i s'entrega al front constitucionalista

El líder del PP deixa clar a Catalunya que no autoritzarà vies de negociació "fora de la llei" i posa en dubte la voluntat de diàleg d'ERC i el PDECat | El president espanyol en funcions demana "responsabilitat" continuada al PSOE mentre l'esquerra obre la batalla per liderar l'oposició | Rajoy perd la primera votació de la investidura però espera formar govern aquest cap de setmana

Mariano Rajoy és a 48 hores de ser investit president
Mariano Rajoy és a 48 hores de ser investit president | Flickr PP
27 d'octubre del 2016
Actualitzat el 28 d'octubre a la 13:48h
Necessitat d'aliances per ser investit i formar un govern estable, Mariano Rajoy ha fixat aquest dijous el rumb d'una legislatura que es preveu de gestió complexa i de recorregut més aviat curt. Una legislatura que encara no ha començat, perquè el líder del PP haurà d'esperar a dissabte per ser reelegit, previsible com era que en la primera votació no assolís la majoria absoluta indispensable, tot i la predisposició d'un PSOE esmicolat, afeblit per guerres caïnites i el bloqueig de la política espanyola. Rajoy, que té previst jurar el càrrec diumenge i encarar la formació de govern aquest mateix cap de setmana, ha evidenciat al Congrés que la seva prioritat serà bastir un front constitucionalista, amb socialistes i Ciutadans, que faciliti l'aprovació dels pressupostos, aporti estabilitat a l’executiu -per la via de grans pactes d'estat- i sigui un fre al plet català.

Rajoy necessitarà molt diàleg, tal com demostra la primera votació de la investidura: 170 vots a favor (PP, Ciutadans, Coalició Canària, Fòrum Astúries i UPN) i 180 en contra. El PSOE ja li ha advertit que l'abstenció de dissabte -un exercici de "coherència", segons el portaveu parlamentari, Antonio Hernando- no és sinònim d'avalar ni el seu govern ni el programa de la dreta, per molt que Albert Rivera intenti fer d'argamassa per assegurar la governabilitat d’Espanya. De fet, els socialistes ja han advertit que, malgrat la seva debilitat, l'executiu de Rajoy ho tindrà "molt difícil" per aprovar els pressupostos si recullen el mateix ADN que els de l'últim mandat.

El líder del PP ha reclamat al principal grup de l'oposició que la "responsabilitat" que demostraran dissabte tingui continuïtat per validar grans acords, una proximitat que només serà possible si s'abandonen postures "maximalistes". Tota la flexibilitat del candidat del PP per edificar enteses en matèria de pensions o educació -aquest dijous ha anunciat que les revàlides de la Lomce no tindran pes acadèmic, un gest per apropar-se als socialistes- desapareix quan es tracta de Catalunya.
 

Males cares a la bancada socialista. Foto: PSOE


Missatge a Catalunya: "La llei es compleix"

Perquè la resposta de Rajoy al procés sobiranista ha tornat a ser l'immobilisme. "La llei es compleix", ha repetit el president espanyol en funcions per respondre al republicà Joan Tardà, que ja li havia avançat que la Generalitat no participarà en la negociació per reformar el sistema de finançament, una qüestió obviada per Francesc Homs en la seva intervenció al Congrés. Mentrestant, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha confirmat que no assistirà a la conferència de presidents autonòmics plantejada pel líder del PP. Amb un discurs amb el segell genuí de Tardà, el portaveu d'ERC ha recalcat que parla en nom del Govern per deixar clar que Catalunya no renunciarà al dret a decidir, sigui o no sigui pactada la consulta del 2017. "Referèndum o referèndum, això sí que és democràcia", li ha respost Rajoy, recorrent a la ironia.

El fons del missatge del president en funcions és diàfan: no hi ha marge per al diàleg fora del marc legal establert, el que fixa la Constitució i el que garanteix la "unitat" d'Espanya. Li ha retret Homs, que l'ha definit com a "motor" de la desconnexió. El cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), molt crític amb la judicialització del procés sobiranista -ell mateix serà jutjat pel Tribunal Suprem arran del 9-N-, ha avisat que el "referèndum és l'única sortida democràtica" per resoldre les "diferències". Homs ha recordat que cinc anys després de l'arribada de Rajoy a la Moncloa, els catalans han virat de la demanda del pacte fiscal a l'exigència del referèndum per una desatenció manifesta de Catalunya.
 

Rajoy ha solemnitzat al Congrés el veto al referèndum. Foto: PSOE


Duel a l’esquerra per liderar l’oposició

Allunyat com està de les forces independentistes, Rajoy buscarà l'escalf de les forces constitucionalistes, distanciades també de la concessió del dret a decidir. Amb un PSOE domesticat -tot i els intents d'Antonio Hernando per marcar perfil combatiu- i la complicitat de Ciutadans, Rajoy confia que podrà fer camí sense entrebancar-se. "No hi ha cap acord amb el PSOE, però faré el possible per governar", ha afirmat el candidat del PP, conscient que "serà una legislatura difícil per a l'executiu". També es presenta plena de dificultats per als socialistes, enfrontats des d'aquest mateix dijous amb Podem per liderar l'oposició. Si Rajoy ha rebut retrets, els dards entre les dues grans forces de l'esquerra han provocat més d'una ferida difícil de cicatritzar.

El PSOE ha confiat la complicada conducció de l'abstenció i les seves conseqüències a Antonio Hernando, home de confiança de Pedro Sánchez fins fa quatre dies. Hernando, que dimecres només va concedir una salutació gèlida al seu exsecretari general -recordaven diputats socialistes avui que la digestió de les últimes dates no ha estat senzilla per a dues persones que es coneixen des de l'adolescència-, ha estat l'encarregat de recordar a Pablo Iglesias que si el PSOE fa president Rajoy és per culpa del veto de la formació lila a un govern liderat per Sánchez. "Si avui som aquí és perquè Podem es va alinear amb el PP", ha etzibat el portaveu socialista, que ha subratllat que "no és el mateix liderar l'oposició que portar pancartes".

Iglesias, protagonista dels moments més agitats de la sessió d'investidura -tant per afirmar que a la cambra hi ha més "potencial delinqüents" al Congrés que "al carrer" com pels atacs que ha rebut de Rafael Hernando, que han derivat en una queixa formal-, ha contraatacat quan ha calgut. "Li ha faltat dir que va ser molt dur descavalcar Pedro Sánchez però que el temps li donarà la raó", ha verbalitzat el líder de Podem al PSOE per posar el dit a la nafra. La distància entre Iglesias i la gestora socialista és sideral.
 

Pablo Iglesias, al debat d'investidura Foto: Congrés dels Diputats


La segona oportunitat d'Iglesias

El dirigent de l'esquerra alternativa és conscient que després dels mals resultats del 26-J té una segona oportunitat per fer el sorpasso que no li van concedir les urnes. Aquest dijous s'ha postulat per liderar l'oposició, amb un discurs bel·ligerant amb el PP i incisiu amb el PSOE, a qui situa a prop de la dreta per singularitzar l'aposta de l'esquerra alternativa. I, mentrestant, Sánchez ha estat el protagonista absent. Durant tota la jornada s'ha especulat amb una hipotètica renúncia de l'exlíder del PSOE a l'acta de diputat. "Mai l'he sabut interpretar", deia als passadissos del Congrés un diputat crític amb l'estratègia de l'anterior secretari general i molt actiu en els budells del partit. De moment, Sánchez ha votat "no" a Rajoy i madura el seu futur.

La legislatura a Espanya estarà plena de batzegades. Catalunya posarà a prova les costures de l'Estat, irrenunciable com és la demanda del referèndum. I Rajoy haurà de suar per convèncer els constitucionalistes, a esquerra i dreta, que l'única "alternativa és el PP", com continua insistint a cada intervenció.

Arxivat a