Junqueras planteja una «República neta» per oblidar la corrupció del PP

El líder d'ERC inicia a Balaguer la campanya de la seva formació per explicar les bases del nou Estat català | Defensa la independència com a eina per aconseguir un major equilibri territorial

26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:45h
Oriol Junqueras, aquest dimecres a Balaguer
Oriol Junqueras, aquest dimecres a Balaguer | Àlvar Llobet
Oriol Junqueras ha iniciat aquest dimecres a Balaguer (Noguera) la campanya que ERC ha preparat per explicar els fonaments de la República catalana, i ho ha fet parlant de transparència i justícia social, dos conceptes que ha contraposat amb les praxis del partit que governa l'estat espanyol.

El vicepresident del Govern ha carregat els neulers contra el PP "i els seus innombrables casos de corrupció", i ha situat la República catalana com a remei per oblidar l'opacitat i les corrupteles. "La nostra República serà neta com una patena", ha assegurat Junqueras, que s'ha posat a ell mateix com a exemple per argumentar que el model polític que es vol per al futur Estat català ha de garantir "que els recursos econòmics no es perdin pel camí i no vagin a enriquir a algú en concret".

En aquest sentit, el polític republicà ha recordat les converses entre el ministre Jorge Fernández Díaz amb el cap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso i els seus anhels de trobar-li algun acte que validés una denúncia de la Fiscalia per presumpta corrupció. "No van trobar res", ha recordat Junqueras, que ha demanat que als polítics independentistes se'ls jutgi pels fets i no pels seus discursos.

​Emocionat en alguns moments, Junqueras ha defensat una Catalunya independent més pròspera per a les futures generacions i que garanteixi l'equilibri territorial, un concepte que ha considerat bàsic i que només podrà ser possible, ha dit, "si s'acosten els serveis públics a la gent". Sobre aquesta qüestió, el diputat de Junts pel Sí ha posat l'accent en la sanitat i l'educació, pilars del nou Estat "que ha de ser capaç de crear riquesa amb la diversitat de la seva gent amb independència de les llengües que parlin a casa".

​El líder d'ERC ha estat acompanyat per l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, la diputada de Junts pel Sí al Parlament Montse Fornells; el regidor de Cultura, Joan Biscarri; i un dels líder de l'ANC a Ponent, Lluís de la Fuente. Abans, el vicepresident ha mantingut una reunió amb el primer edil de la capital de la Noguera i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.