​La Generalitat no protegirà l'entorn de les Drassanes per frenar un hotel

El conseller Santi Vila demana a l'Ajuntament que no busqui "argúcies o excuses" | El govern de Colau qüestiona el projecte de l'establiment hoteler, que promou Praktik

Redacció
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:59h

El conseller de Cultura, Santi Vila. Foto: ACN


La Generalitat no atendrà la petició de l'Ajuntament de Barcelona perquè protegeixi l'entorn del conjunt patrimonial de les Drassanes per frenar la construcció d'un complex hoteler que promou la cadena Praktik, el qual ha qüestionat el govern d'Ada Colau. Segons el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, aquest Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) no necessita la delimitació d'un entorn de protecció perquè està "incardinat en el si de la ciutat, en un teixit dens".

El conseller ha considerat que seria una "arbitrarietat absoluta" fer-ho ara si en els 40 anys com a Bé Cultural mai s'ha "considerat oportú". Vila ha demanat al consistori "que prengui les seves pròpies decisions sense buscar excuses amb altres administracions", i s'ha mostrat "sorprès" que s'hagi obert un debat públic sobre el tema "amb certa voluntat de distreure o eludir responsabilitats", ha informat ACN.

"L'Ajuntament de Barcelona ha de prendre les seves pròpies decisions, amb llibertat i autonomia, però no buscant argúcies o excuses amb altres administracions", ha etzibat el conseller. Vila ha sostingut que no hi ha relació entre la declaració d'un Bé Cultural d'Interès Nacional i l'exigència de delimitar una zona de protecció especial, i ha recordat que a Catalunya hi ha només un 10% d'aquests conjunts que disposin d'una àrea protegida.

La petició municipal

L'Ajuntament va sol·licitar a la Generalitat la protecció de l'entorn del conjunt patrimonial format per les Reials Drassanes, la muralla, la porta de Santa Madrona i el Baluard, enclavament en què se situa el solar on hi ha prevista la construcció del complex hoteler amb dos edificis.

La incoació d'un expedient per part de la Generalitat comportaria l'aplicació immediata i provisional del règim de protecció dels béns culturals d'interès nacional i, per tant, la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament, així com la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides.
Arxivat a