Rajoy es compromet a «negociar totes les decisions» per assegurar-se un govern estable

El president espanyol en funcions demana el suport del PSOE i C's per estalviar més "incerteses" als espanyols i enfilar el debat dels pressupostos | Tanca la porta al dret a decidir i assegura que "complirà" amb la seva "obligació" de preservar la sobirania espanyola | Planteja grans pactes en el sistema de pensions i en l'educació, i una reforma del finançament també per atendre Catalunya

Mariano Rajoy, just abans de començar el discurs en el debat d'investidura
Mariano Rajoy, just abans de començar el discurs en el debat d'investidura | Europa Press
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:05h
Mariano Rajoy ha pujat al faristol del Congrés per complir el tràmit de la investidura, assegurat com té el retorn a la Moncloa després que un PSOE en estat de convulsió li hagi aplanat el camí amb la decisió d'abstenir-se. Han passat dotze mesos després de l'última sessió de control a la cambra baixa i el líder del PP avança cap a la reelecció. Necessita, però, buscar complicitats per assegurar l'estabilitat del seu govern -ara mateix no la té garantida-, i els gestos han començat aquest mateix dimecres. En el seu discurs -escoltat atentament per Pedro Sánchez des d'un escó secundari-, Rajoy ha fet una crida a l'entesa entre els partits constitucionalistes. I s'ha mostrat més flexible que mai. "Estic disposat a negociar totes les decisions que siguin necessàries, no em faltarà temps per escoltar", ha expressat en la seva intervenció, que ha durat poc menys d'una hora.

Sense definir un programa de govern -ho ha explicitat el mateix Rajoy-, el cap de files del PP s'ha mostrat disposar a negociar cadascuna de les seves decisions, un missatge especialment dirigit al PSOE, i també a Ciutadans. "Cada dia hauré de construir una majoria per a la governabilitat i, per això, estaré obert al diàleg", ha raonat. Ha fet, això sí, una crida als diputats -especialment del PSOE i Ciutadans- per demanar la mateixa responsabilitat. "Sabré interpretar el que han dit espanyols. Espero de tots que assumeixin el mateix compromís", ha reblat. Un Rajoy amb voluntat de bastir enteses, que ha apuntat que entendrà el "diàleg" com una oportunitat i no com "un peatge incòmode".

El candidat a la reelecció ha ofert grans pactes als seus possibles aliats. Ha plantejat una reforma del sistema de pensions i ha anunciat que demanarà als grups parlamentaris la convocatòria del pacte de Toledo abans de finals d'any. També s'ha compromès a convocar els agents socials per avançar en mesures en matèria d'ocupació, que ha definit com un dels seus principals objectius del mandat. En una carpeta sensible, la d'educació, ha instat l'oposició a bastir un pacte que permeti edificar un "model estable", conscient que la seva reforma educativa està amenaçada per una possible derogació. I citant específicament Ciutadans i el PSOE, ha subratllat que obrirà una reforma del sistema de finançament. De fet, ha dit que convocarà una conferència de presidents autonòmics per avançar en aquesta qüestió. Ha estat la seva única oferta a Catalunya.

Cop de porta al dret a decidir

Rajoy ha estat contundent per tancar la porta al dret a decidir de Catalunya. "L’únic poble sobirà és el que conformen la totalitat dels espanyols. Ningú, ni el govern ni les Corts, poden privar el poble espanyol del seu dret exclusiu a decidir sobre el seu futur i el seu territori", ha argumentat el president en funcions. Aplaudit per la bancada del PP, Rajoy ha insistit que "complirà" amb la seva "obligació" de preservar la unitat d'Espanya. El dirigent popular ha insistit la seva voluntat de dialogar amb la Generalitat i s'ha mostrat "disposat" a buscar fórmules "que acomodin millor" tots els territoris de l'Estat. Tanmateix, ha avisat que "tot passa per la legalitat i el respecte al dret dels espanyols".
 

Mariano Rajoy, just abans de començar el discurs en el debat d'investidura. Foto: Europa Press


Corrupció i "infal·libilitat"

El líder del PP ha passat de puntetes per la corrupció. En una referència breu als casos que afecten el seu partit -aquests dies es jutja a l'Audiència Nacional la primer part de Gürtel-, l'aspirant a la reelecció ha assegurat que emprendrà "les reformes que siguin necessàries per recuperar la confiança dels ciutadans". Ha dit que hi treballarà amb "humilitat", però ha advertit -en una referència dirigida al PSOE- que "ningú pot presumir d'infal·libilitat". El bipartidisme, entén Rajoy, navega en el mateix vaixell.