Puigdemont situa la independència com a garant per millorar les condicions de vida dels ciutadans

El president de la Generalitat entrega el XXVIII Premi Internacional Catalunya als investigadors en oncologia Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué | El dirigent nacionalista destaca el sistema públic de salut com a via per defensar la "llibertat" dels catalans

Carles Puigdemont amb els premiats Joan Massagué, Manel Esteller i Josep Baselga
Carles Puigdemont amb els premiats Joan Massagué, Manel Esteller i Josep Baselga | Govern
25 d'octubre del 2016
Actualitzat el 26 d'octubre a les 10:19h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimarts a la tarda en el discurs d'entrega del XXVIII Premi Internacional Catalunya que la independència és el garant que permetrà tenir "millor qualitat de vida" als ciutadans del país. "Volem crear un nou país de forma il·lusionant", ha destacat Puigdemont, que s'ha centrat especialment en les "generacions futures".

El dirigent nacionalista ha apuntat que el sistema de salut del país és una "conquesta de la llibertat", perquè sense llibertat no hi pot haver salut. "Deixeu-me reivindicar aquest sistema", ha apuntat després de premiar els investigadors en oncologia Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué. "Vull destacar el compromís públic dels professionals", ha destacat Puigdemont. Aquestes paraules arriben després de dies de polèmica generada arran de l'oferta que ha fet el conseller de Salut, Toni Comín, per comprar l'Hospital General de Catalunya.

Recursos per innovar i viure millor

El primer premiat ha estat Josep Baselga, que des del 2013 és director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York. Baselga ha fet una crida a invertir en educació i recerca per tal d'atreure els millors estudiants del cmap de la ciència i la medicina. "Som un país petit però amb una gran tradició en recerca biomèdica", ha apuntat l'investigador, que ha apuntat que invertir en aspectes com aquest és la "millor garantia per al futur d'un poble".

El següent en pujar al faristol ha estat Manel Esteller, que des del 2008 dirigeix el programa d'epigenètica i biologia del càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge. Esteller ha donat les gràcies als malalts i a les famílies pel seu "exemple", i també als benefactors que "permeten per una de les coses més boniques que hi ha en aquest món: anar on ningú ha anat mai". "Continuarem investigant per a una millor salut de les persones i una vida més plena", ha recalcat.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb l'investigador Joan Massagué Foto: ACN


L'últim en dirigir-se al públic congregat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha estat Joan Massagué, director científic al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, el mateix lloc on treballa Baselga. Massagué ha demanat que hi hagi "estadistes" i "polítics de categoria" que promoguin la investigació innovadora i competitiva "vital per al progrés". "El meu compromís solemne és el de seguir impulsant la bona ciència. Es tracta d'un deure", ha determinat el director científic de l'Sloan Kettering.

Una tasca "revolucionària"

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat Anna Veiga, biòloga i membre del jurat del Premi Internacional Catalunya, que ha qualificat com a "revolucionària" la tasca dels tres premiats en el seu àmbit. "Són líders en la classificació dels investigadors biomèdics més citats en literatura científica i han jugat en clau en la creació de centres d'investigació pioners", ha considerat Veiga.