La metamorfosi de Pep Guardiola, a través de la mirada de Martí Perarnau

L'autor de l'aclamat "Herr Pep" presenta el nou volum a Girona i a Barcelona, aquest dimarts i dimecres

Martí Perarnau, en una imatge d'arxiu
Martí Perarnau, en una imatge d'arxiu | Córner
25 d'octubre del 2016
Actualitzat el 26 d'octubre a les 7:35h
Reformulant alguns preceptes de la literatura futbolística convencional, Herr Pep (Corner, 2014) va ser un èxit incontestable gràcies a la seva màxima final: si Pep Guardiola arriba a ser únic i genial és perquè la derrota el fa més gran, l'ajuda a aprendre i l'humanitza. Que, malgrat tot, no és infal·lible. Aquesta és la grandesa de totes les grans figures que han canviat l'esport, alumnes d'un aprenentatge vertiginós que el tècnic català viu en un sol any a terres alemanyes, on tasta la mel de la victòria, la dels rècords i, també, la de les derrotes més doloroses.
 
Després de l'excel·lent rebuda que va tenir aquell primer volum –convertit per mèrits propis en un llibre que anava més enllà del perfil objectiu del personatge–, Martí Perarnau reprèn la crònica de la trajectòria de l'ex-entrenador del millor Barça de la història a Pep Guardiola. La metamorfosi. Si el precedent es centrava en la primera temporada com a entrenador del Bayern de Munich –amb alguns excursos anecdòtics–, aquest ara aprofundeix en la personalitat del tècnic i en l'evolució que ha viscut en els anys posteriors, fins arribar a Manchester.
 
Metamorfosi, però amb característiques inamovibles

"Amb la mateixa il·lusió, però més resistent i més madur", el defineix Perarnau, subratllant, alhora, la condició dels seus equips. Guardiola, en síntesi, ha patit a Alemanya una "metamorfosi" que l'ha fet mutar en molts aspectes. Tot i que conserva les característiques fonamentals del seu manual d'estil, l'experiència a Munich li ha fet incorporar trets com el joc directe i obert, i un eclecticisme que se sap adaptar a les necessitats del guió. Aquest nou curs, l'entrenador català ha començat una nova etapa al capdavant del Manchester City, "el desafiament més gran de la meva carrera", tal com ell mateix ha assenyalat.
 
 
Com a gran diferència amb Herr Pep, el llibre teixeix un intens diàleg amb entrenadors, jugadors, esportistes i personalitats que han tingut –o tenen– una enorme influència en la manera d'entendre el futbol, la competició i –al mateix nivell que les altres– la vida. L'obra posa de relleu el mestratge de figures com el director d'orquestra Christian Thielemann, l'arquitecte Miquel del Pozo, el campió d'escacs Garry Kasparov, el cuiner Ferran Adrià, passant pel golfista Nick Faldo, el mestre zen Teitaro Suzuki o el psiquiatre hongarès Thomas Szasz, entre molts d'altres.
 
Aquest dimarts 25 d'octubre, Martí Perarnau presenta el llibre a la Llibreria 22 de Girona (19h), i dimecres 26, a la Casa del Llibre de Barcelona (Rambla de Catalunya 37, 19:30h).