Ada Colau denuncia la passivitat de l'Estat per regular el mercat de lloguer

L'alcaldessa de Barcelona demana una legislació que protegeixi més els inquilins enfront dels grans propietaris | Espanya està a la cua d'Europa en oferta de parc d'habitatge social

Maria Rubio
24 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 22:58h

Ada Colau a les Jornades d'Habitatge del Congrés d'Arquitectura. Foto: Maria Rubio


Ada Colau ha denunciat aquest dilluns la manca de regulació per part de l’Estat i la Generalitat en el mercat de lloguer social a Barcelona: “Espanya no està generant parc públic en comparació amb els països europeus”. Durant el primer dia d’activitat de les Jornades d’Habitatge del Congrés d’Arquitectura, l’alcaldessa ha denunciat la passivitat de les institucions davant de les necessitats d’habitatge de persones vulnerables i ha insistit en la voluntat del consistori de regular el mercat i evitar una “bombolla” de crescuda de preus.

Durant els darrers mesos, Colau ja va advertir que es produiria una pujada de preus del lloguer. Avui ha reafirmat la seva posició i ha demanat més acció per part dels governs català i espanyol: “Si no exerceixen les seves competències que ens les concedeixin a nosaltres”. A l’actualitat, el 94% dels desnonaments són de famílies que estan en règim de lloguer.

Max Giglin, investigador en polítiques d’habitatge, ha donat suport a les tesis de l’alcaldessa i ha defensat la necessitat de fixar un sostre de preus i evitar l’especulació. En aquesta línia, Colau ja havia proposat amb anterioritat crear una llista de propietaris per controlar les males pràctiques. L’acadèmic ha comparat el cas de Barcelona amb el de les ciutats de Berlín i París, les quals compten amb un índex per evitar la pujada desmesurada de preus i legislació per posar límits a la propietat i protegir als inquilins dels desallotjaments.

Espanya, a la cua europea en habitatge social

El secretari de la Unió Internacional de Tenidors Magnus Hammer també ha situat Espanya a la cua d’Europa en parc d’habitatge social amb només un 2% del total disponible; una xifra que queda molt lluny dels percentatges dels països millor equipats en aquest àmbit, que oscil·len entre el 40 i el 60%.

L’Ajuntament ha comprat 550 habitatges en els darrers mesos per destinar-los a lloguer social, 212 dels quals han estat cedits amb ocupants. Per altra banda, la Unitat Contra l’Exclusió Residencial, creada pel consistori a principis d’any, ha obert en els primers sis mesos de funcionament 132 expedients per tenir pisos buits a grans tenidors.
Arxivat a