Fernández Díaz condecora l'advocada del sindicat policial que es va querellar contra Mas

María Ponte lidera l'acusació particular pel 9-N i ha lluitat perquè es mantingui el delicte de malversació, que implica penes de presó | El ministre també va condecorar el president del TSJC, en el càrrec des del gener, però aquest la va rebutjar per matenir la "neutralitat"

 Jorge Fernández Díaz
Jorge Fernández Díaz | Adrià Costa
24 d'octubre del 2016
Actualitzat el 26 d'octubre a les 12:52h
El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va ser reprovat la setmana passada per la majoria absoluta del Congrés. Va afirmar que és el preu que li toca pagar per ser "la bèstia negra" de l'independentisme. Tot plegat s'explicava per l'anomenada "operació Catalunya", la guerra bruta policial, judicial i informativa contra el procés sobiranista que ell comanda des de la seu del ministeri al passeig de la Castellana. Aquesta "guerra" té, òbviament, peons. I una d'elles és l'advocada María Ponte. El nom diu ben poca cosa al gran públic, però va ser la lletrada que va redactar i presentar una de les querelles contra l'expresident Artur Mas pel procés participatiu del 9-N. I fa uns dies el ministeri de l'Interior la va condecorar amb la creu al mèrit policial amb distintiu blanc.

A Mas i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau els investiga el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un delicte de desobediència i prevaricació. Ponte és l'advocada del Sindicat Professional de la Policia (que agrupa comandaments del cos) i és qui lidera l'acusació particular del cas, on també hi ha el sindicat ultra Mans Netes i la Unió Federal de Policia. La lletrada condecorada per Fernández Díaz en un gran acte públic va redactar poc després del 9-N la querella i ara fa uns dies va recórrer contra la decisió del TSJC de no jutjar Mas també per malversació de fons. Insistien que als delictes de desobediència i prevaricació calia afegir-hi aquest darrer, que incorpora penes de presó. En el cas de l'expresident pretenien una condemna de sis anys que se sumaria a multes i inhabilitacions.
 

L'advocada María Ponte. Foto: ND


Serveis prestats

Cada any, a primers d'octubre, coincidint amb la festa patronal de la policia espanyola (els Ángeles Custodios) s'imposen desenes de medalles, tant a agents del cos com a personal aliè. Les que s'imposen a membres del cos, algunes d'elles remunerades, han servit durant el mandat de Fernández Díaz per agrair els serveis prestats als comissaris més afins al PP i han dut polèmica. També les no remunerades com ara quan Fernández Díaz va condecorar una verge. Enguany, entre els reconeixements a persones no vinculades al cos i no remunerats hi havia Ponte i Matilde Benede, una altra treballadora del sindicat de quadres policials. 

Fonts policials donen per fet que el sindicat ha actuat en tot el procés relacionat amb el 9-N "seguint instruccions" del ministre de l'Interior per mirar de complicar la situació processal dels impulsors del procés participatiu que va substituir la consulta prohibida pel TC. De fet, el SPP (que es defineix com a "policia patriòtica") ha sortit diverses vegades en defensa de Fernández Díaz davant les crítiques dels "desagraïts" de l'oposició. A la web del sindicat encara hi ha penjat el comunicat on Ponte es felicita, com a signant de la querella, de la seva admissió a tràmit.

Vinculada a Fuster Fabra

Ponte és una advocada amb posicions molt conservadores i que va arribar al món del sindicalisme policial de la mà del seu mentor, l'advocat català José María Fuster Fabra, que ara és proper a Ciutadans però que havia estat vinculat a Fuerza Nueva. Fuster Fabra va defensar el general de la Guàrdia Civil (i testimoni del seu casament) Enrique Rodríguez Galindo, que va ser condemnat per practicar terrorisme contra militants d'ETA.

Barrientos la va rebutjar

Entre les medalles que concedia aquest any Interior hi havia, a més de Ponte, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, de tendència conservadora, que va substituir al gener  Miquel Àngel Gimeno, actual director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, després que el PP el considerés "tou" amb el procés català. Barrientos ha de jutjar Mas i, per evitar segones lectures, va rebutjar la condecoració de Fernández Díaz per mantenir la "neutralitat".
Arxivat a