La guerra (de paper) entre Romeva i Margallo

El conseller d'Exteriors i el ministre en funcions contraposen versions sobre el procés a la premsa internacional | Mitjans alemanys, austríacs, suïssos i mexicans, entre d'altres països, publiquen la visió de la Generalitat

Raül Romeva, en una imatge d'arxiu
Raül Romeva, en una imatge d'arxiu | Isaac Meler
24 d'octubre del 2016
Actualitzat el 25 d'octubre a la 13:15h
Al Palau de la Generalitat han detectat un increment de l'interès al voltant del procés sobiranista en esferes internacionals des que Carles Puigdemont va posar rumb al referèndum. "Cada vegada ens truquen més perquè parlem del que està passant", sostenen fonts governamentals. El flanc exterior, que lidera el conseller del ram, Raül Romeva, és un dels puntals de l'acció de l'executiu en la mesura que serveix per explicar -sempre que la diplomàcia espanyola ho permet- els avenços del camí cap a la independència. En aquest context s'emmarca la particular guerra (de paper) que mantenen Romeva i el seu homòleg estatal, José Manuel García Margallo, des de fa una setmana.

Com es desenvolupa aquest conflicte dialèctic? Tot arrenca el passat 13 d'octubre quan Margallo escriu un article al diari ABC titulat Canviem de conversa, que posteriorment és enviat a mitjans d'arreu del món per tal de difondre l'argumentari estatal en contra del referèndum i del procés independentista. Aconsegueix que li publiquin al Poostimes estonià, al Novinite búlgar, al Rzeczpospolita polonès, al Delo eslovè, al Die Press austríac, al Milenio mexicà, al Le Tempssuís, al Berliner Zeitung alemany i també al Lietuvos Rytas lituà.
 

El ministre espanyol d'Afers estrangers, José Manuel García-Margallo Foto: Europa Press


Amb el que segurament no comptava Margallo és que bona part d'aquests mitjans també estarien interessats en la versió de Romeva, la qual en alguns casos és publicada el mateix dia. Davant les disquisicions eminentment legals dels articles del dirigent del PP, el conseller argumenta amb raons polítiques per defensar que l'aposta independentista és dialogant.

Oportunitat per internacionalitzar

Des de la conselleria assenyalen que els articles del ministre en funcions, un dels més actius en contra del procés, han suposat una "oportunitat" per exposar en tribunes europees i centre-americanes la versió de la Generalitat. En aquest sentit, Romeva ja ha publicat articles al Novinite búlgar, al Rzeczpospolita polonès, al Postimees estonià i també al Berliner Zeitung -que l'ha difós aquest dilluns-.
 

Article de Raül Romeva en un diari estonià


En el cas del Delo eslovè, el conseller va publicar la seva visió exactament el mateix dia -i en la mateixa pàgina, amb els dos textos encarats- que Margallo. Aquesta setmana Romeva veurà difosos els seus articles al Die Presse austríac, al Le Temps suís i al Lietuvos Rytas lituà.

Mentre que l'article de Margallo s'ha mantingut exactament igual en totes les versions, Romeva i el seu equip han volgut adaptar-lo en algun cas. L'exemple és el del text enviat al Milenio mexicà, on es recorda que constitució del país centre-americà reconeix el dret a l'autodeterminació. "És un dels principis que ha guiat l'actuació internacional de Mèxic durant els últims cent anys", assegura l'article.

El ministre, en canvi, manté en el seu article que "no hi ha cap constitució democràtica al món que reconegui el dret a l'autodeterminació (tret d'Etiòpia i la de Sant Cristòfol i nevis, dues illes antillanes que comparteixen estat)". Margallo no té en compte que el país centre-americà sí que té en compte aquest dret.
 

Articles de Romeva i Margallo en un diari eslovè

Article de Margallo en un diari búlgar

Article de resposta de Romeva al mateix diari búlgar