La CUP critica que el Govern no aplica els acords entorn el referèndum

Arrufat i Gabriel alerten que les diferències entre PDC i ERC poden fer més difícils les negociacions | Els anticapitalistes critiquen que les filtracions entorn els pressupostos també en compliquen l'acord

Quim Arrufat, aquest dilluns
Quim Arrufat, aquest dilluns | ACN
24 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:44h
La CUP està neguitosa. Tot i que la qüestió de confiança i el debat de política general semblava que havien llimat les asprors amb el Govern arran de l'acord per celebrar un referèndum com a molt tard la segona quinzena de setembre del 2017, els anticapitalistes lamenten ara que l'executiu no estaria aplicant els pactes amb la celeritat que veurien desitjable. En concret, per exemple, critiquen que encara no s'hagi convocat la cimera de forces polítiques i socials en favor del referèndum o no s'hagi impulsat la comissió d'experts nacional i internacional que ha d'assessorar i verificar el procés fins a la votació. Tot i això, però, també han volgut subratllar que certes filtracions a la premsa, sobretot en relació a la negociació en relació als pressupostos, no faciliten l'entesa sobre els comptes, sinó tot el contrari.

Així ho han destacat aquest dilluns en roda de premsa el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP Quim Arrufat i la portaveu del grup parlamentari, Anna Gabriel. "És un toc d'alerta amb temps suficient per corregir", ha apuntat Arrufat, que s'ha confessat preocupat i ha recordat que hi ha una "cadena de compromisos que s'ha d'anar complint". "No és greu, ha passat un temps relatiu, però el temps va corrent i ens inquieta que no s'estigui treballant en coses que ja estaven preparades i pactades", ha subratllat.

Crítiques a les filtracions sobre impostos

Per altra banda, com a "segon toc d'alerta", ha avisat que hi ha "comunicacions de mitges veritats o acords mig tancats a la premsa, en forma de filtració, que enterboleixin les reunions". "Necessitem d'aquesta informació fidedigne per poder fer d'aquest procés complicat de desplegament d'aquests acords estratègics sense ensopegar amb problemes ja trobats", ha apuntat, per demanar al PDC i ERC que es posin d'acord i frenin informacions que veuen la llum entorn la negociació pressupostària, com la referent a determinats impostos que s'estan explorant. "Generaria inquietud que no estiguéssim avançant per una decisió unànime d'un espai concret, que estigui prevalent la voluntat d'un sector", ha assenyalat la diputada cupaire.

De fet, Arrufat i Gabriel han coincidit en què aquestes filtracions poden anar dirigides a pressionar la CUP perquè avali els comptes, però també per influir en la posició d'un i altre integrant de Junts pel Sí, motiu pel qual han reclamat en diverses ocasions que es coordinin internament i negociïn a la una. Les declaracions de la coordinadora nacional del PDC, Marta Pascal, conforme l'IRPF i l'impost de successions són línies vermelles per al seu partit són igualment "un bon exemple de com és poc prudent anunciar sobre què no se cedirà mentre hi ha uns espais de conversa en què res d'això s'ha acabat tancant", segons ha lamentat Gabriel, que ha insistit que una política fiscal progressiva forma part de les exigències del seu partit per votar els pressupostos.

Una major repressió per un govern espanyol feble

A banda, la diputada de la CUP ha pronosticat que, ara que se sap que hi haurà investidura i que el govern espanyol tindrà una majoria dèbil, "aquesta feblesa parlamentària intentarà ser resposta amb una majoria que s'aglutini al voltant de l'unionisme i això pot prendre caràcter repressiu en augment". És en relació a aquest possible embat de l'Estat que els anticapitalistes també creuen que pren "especial rellevància tot l'espai de coordinació entre les forces independentistes i democràtiques" i la necessitat d'una "política comunicativa que defugi de lògiques de filtracions i rumorologia".

De fet, Arrufat i Gabriel han avisat que, com més filtracions hi hagi, més difícil serà que s'aprovin els pressupostos. Tot i això, a diferència de Carles Puigdemont, la CUP no vincula l'aprovació dels comptes a l'avenç cap al referèndum i el procés constituent. "No estem en un moment d'acord, però esperem que s'hi arribi a un en què es digui que les propostes de la CUP s'han acceptat i permeten facilitar la tramitació dels pressupostos", s'ha limitat a dir la diputada en relació a l'estat de les negociacions.