​Rufián: «El PSOE té d'obrer, socialista i d'esquerres el que jo de capellà»

El dirigent d'ERC afirma que "el fet que Iceta, que no és cap rebel esquerrenós, ho sembli només fa que evidenciar la deriva del PSOE" | El republicà creu que els socialistes fins i tot votaran els pressupostos de Rajoy "per Espanya"

Gabriel Rufián, en roda de premsa
Gabriel Rufián, en roda de premsa | @esquerra_ERC
24 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:56h
L'abstenció del PSOE a Mariano Rajoy ha fet que acabi d'esgotar el seu crèdit com a formació d'esquerres, segons el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. "Té de socialista, obrer i d'esquerres el que jo de capellà", ha afirmat aquest dilluns en una roda de premsa a la seu d'ERC en què també ha lamentat la "dimissió total i absoluta d'una esquerra" amb l'aval en segona votació dels socialistes a "un dels presidents més reaccionaris de la democràcia espanyola".

Així mateix, ha ironitzat que "el fet que Iceta, que no és cap rebel esquerrenós, ho sembli [en ratificar el seu no a Rajoy] només fa que evidenciar la deriva del PSOE", i és que "fins i tot algú que, com Borrell, ve d'Abengoa sembla socialista". En tot cas, Rufián ha apuntat que el viratge dels socialistes no ve de nou, i ha recordat les reformes laborals i retallades protagonitzades pels seus governs: "Qualsevol persona amb memòria veu aquesta deriva del PSOE en què li queda d'esquerres el lloc del consell d'administració on seuen els seus dirigents quan se'ls acaba la seva vida política".

Preveu que també votarà els pressupostos

Així mateix, en una entrevista prèvia al programa Els Matins de TV3, el dirigent republicà ha vaticinat que el suport del PSOE a RAjoy anirà més enllà de la investidura, i que li votarà fins i tot els pressupostos "per Espanya". Segons el republicà, "el PSOE sense vergonya el que farà és hipotecar les seves sigles socialistes obreres, i donar suport a la dreta".

ERC no assistirà aquesta setmana a la ronda de contactes que el Rei Felip VI farà entre aquest dilluns i dimarts de cara a la investidura, com fa uns mesos. Rufián ha afirmat que no hi van pel mateix motiu. "Si Felip de Borbó no respecta les nostres institucions, i en concret la presidenta del Parlament, el que no farem és anar a rendir-li pleitesía", ha subratllat, i ha agregat que el monarca hauria de conèixer la posició dels republicans a través dels mitjans.

"Hem d'aguantar", el missatge per a Forcadell i Coma

Ha reclamat al PSOE que en aquesta legislatura "sigui un partit d'esquerres", i que permeti derogar "reformes laborals reaccionàries" o l'anomenada llei "mordassa". En relació als casos com la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la investigació de l'Audiència Nacional per un presumpte cas de sedició del regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, Rufián ha demanat que "ningú es mogui" de la seva cadira. "Hem d'aguantar i obeir-nos a nosaltres mateixos", ha defensat. "Són gent perseguida i amenaçada per un estat demofòbic", ha insistit en la roda de premsa, jutjats "només i exclusivament per posar urnes i defensar la sobirania de Catalunya, així de dramàtic és".