25 d'octubre: el rei es retira a les seves estances

«Felip VI no ha passat aquests mesos d'esperar pacientment l'acord PP-PSOE per més que alguna premsa s'entesti sempre (i potser per justificar que hi sigui) a donar-li un rol polític que, per sort, no té»

25 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 7:02h

El rei Felip VI tanca avui una etapa: la de l'Espanya en funcions. Rep al palau de la Zarzuela Joan Baldoví (Compromís), Xavier Domènech (En Comú Podem), Albert Rivera (Ciutadans), Pablo Iglesias (Podem), Javier Fernández (PSOE) i Mariano Rajoy (PP). Quan acabi la ronda –ahir va participar-hi Francesc Homs (PDECat)- es veurà amb Ana Pastor i amb la presidenta del Congrés constataran que, per fi, el líder del PP té suports per ser investit. El rei haurà acabat la seva funció, que no ha passat d'esperar pacientment l'acord per més que alguna premsa s'entesti sempre (potser per justificar que hi sigui) a donar-li un rol polític que, per sort, no té. Avui a l'opinió de NacióDigital donem la benvinguda a Miquel Andreu, que escriu dels electes i el procés arran del cas de Joan Coma Roura, de Vic.

Hora greu a Nicaragua. El PSC té avui un dia de vertigen: executiva, consell nacional i trobada amb els seus senadors i diputats al Congrés per traslladar-los la decisió sobre Rajoy. De forma monolítica diran "no", però esperen que la seva opció no posi en qüestió la relació amb el PSOE. Però si es consuma el vot diferenciat, els socialistes catalans haurien de replantejar-se la relació. O és que convidaran Susana Díaz (o a qui posi a la secretaria general del PSOE) a la Festa de la Rosa i demanaran el vot per a ell o ella com si res? Sara Gonzálezretratava el dia a la seu del carrer Nicaragua.

La "sindicalista" del ministre. Tot és possible al Ministeri de l'Interior que encara dirigeix Jorge Fernández Díaz. Si en altres ocasions havia condecorat verges o càrrecs policials de confiança per complementar-los el sou, aquest cop el ministre ha premiat amb la creu al mèrit policial amb distintiu blanc l'advocada María Ponte. És ni més ni menys que la lletrada del sindicat de comandaments policials SPP, que lidera l'acusació popular contra Artur Mas pel 9-N i que volia que l'expresident acabés a la presó. Aquí us en dono més detalls de la medalla i la sindicalista.

Diacrítics, fi de la polèmica? L'Institut d'Estudis Catalans ha convocat aquest matí una roda de premsa per presentar la nova ortografia, que té com a mesura estrella la reducció dràstica dels accents diacrítics. Pep Martíha pogut saber com va anar la reunió de la Secció Filològica de l'IEC on es va decidir. I no va ser precisament plàcida.


Vist i llegit

El cop d'estat, les negociacions amb la UE per acollir refugiats... Turquia ha estat portada els darrers mesos. Hi ha, però, un altre assumpte del qual se'n parla menys. És la violència política que segueix castigant el Kurdistan turc, on hi ha una majoria independentista que Ankara reprimeix. Andrés Mourenza, un periodista que fa anys que és a la zona, ha fet un bon reportatge interactiu a El País que ens apropa a la realitat de la nació sense estat més poblada del món.


 El passadís

L'exposició sobre franquisme i espai urbà es va convertir la setmana passada en un maldecap pel govern municipal d'Ada Colau. La tria de l'espai i la presència d'una estàtua eqüestre del dictador Francisco Franco decapitat a l'esplanada del Born van centrar el debat. Més enllà d'això, a l'entorn de l'alcaldessa hi ha preocupació perquè l'exposició, que ha costat uns 140.000 euros, "no està prou ben explicada" i no "s'ubicava" bé al visitant. Alguns regidors, per exemple, pensaven que les estàtues de l'exterior, ja retirades, no tenien prou explicacions. Tot plegat, un malson.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1979 Catalunya votava l'Estatut de Sau. A l'igual que havia passat amb el text elaborat a Núria el 1932 i com va passar amb el del 2005, el Congrés dels Diputats va retallar considerablement la proposta elevada per l'anomenada Comissió dels vint. Aquell text, que va decaure el 2006 sense haver estat desplegat en la seva totalitat, es va votar en referèndum i consagrava la recuperació d'amplis espais d'autogovern sempre d'acord amb l'estat. Era un dia plujós, amb poc ambient al carrer i es va abstenir el 40% dels cens. Entre tots aquells que hi van anar, el 88% va votar sí. Podeu veure un programa monogràfic de l'època sobre l'Estatut a TVE.


 L'aniversari

Un 25 d'octubre de 1881 naixia a Màlaga Pablo Ruiz Picasso, conegut com a Pablo Picasso, un dels pintors espanyols més genials. Creador del cubisme i militant comunista, va morir a França el 1973. Entre altres llocs, va viure a Barcelona, on té un museu molt visitat, i a Horta de Sant Joan. El Gernika, exposat al Museu Reina Sofia de Madrid, és una de les seves obres més cèlebres i retrata el drama de la guerra civil. En aquest documental d'Odisea podreu saber més del mural, exiliat a Nova York fins el 1981. 


Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.